helpt een luchtreiniger tegen allergie en welk toestel is het beste

Indien iemand van uw gezin aan een vervelende allergie lijdt, zoekt u waarschijnlijk naar oplossingen om het leven draaglijker te maken voor deze persoon. Een van de hulpmiddelen die vaak vermeld worden in tijdschriften en op websites zijn luchtreinigers. De vraag die dan vaak spontaan opduikt is de volgende: Hoe helpt een luchtreiniger tegen allergie en is er een toestel dat het beste is voor mijn allergie?

Hieronder bespreken we kort wat een allergie juist is, vervolgens geven we enkele voorbeelden van vaak voorkomende allergene en daarna geven we meer informatie over luchtreinigers.

Vervolgens leggen we uit hoe luchtreinigers helpen tegen allergie en tenslotte staan we even stil bij welke luchtreinigers geschikt zijn voor welke allergieën.

Wat is een allergie?

Er is sprake van een allergie wanneer het menselijk lichaam abnormaal reageert op allergenen. Deze allergenen prikkelen het lichaam en zijn bijvoorbeeld van fysische, chemische of microbiële aard.

Een allergie is dus eigenlijk een toestand van het menselijk lichaam die veroorzaakt wordt door een reactie van het menselijk afweersysteem. Met andere woorden, het immuunsysteem reageert op externe, prikkelende stoffen (allergenen) en het maakt als reactie antistoffen aan.

In normale, niet-allergische gevallen reageert ons lichaam ‘normaal’ op deze lichaamsvreemde stoffen van buitenaf. Er is dus sprake van een normale, niet-allergische reactie van het individu op het eerste contact met een bepaalde externe prikkel.

In het geval van een allergische reactie reageert het menselijk lichaam abnormaal op deze lichaamsvreemde stoffen van buitenaf. We spreken hier over abnormaal omdat deze allergenen op zich helemaal niet schadelijk hoeven te zijn.

Voorbeelden van allergenen

Enkele voorbeelden van dergelijke niet-schadelijke allergenen die toch een allergie kunnen opwekken zijn:

Het eerste contact van zo’n allergeen met het menselijk lichaam kan dus de vorming van specifieke antistoffen tegen die stof tot gevolg hebben. Het immuunsysteem wordt hierdoor overgevoelig voor het allergeen.

Bij een later contact tussen het allergeen en het menselijk lichaam ontstaat er dan ook onmiddellijk een reactie van het immuunsysteem op het allergeen. De aangemaakte antistoffen vallen dan het allergeen aan.

En het is net dit proces waarbij het immuunsysteem deze allergenen tracht te ontmijnen met behulp van antistoffen dat tot allergische reacties leidt.

De reactie van het immuunsysteem leidt dan tot bepaalde klachten zoals huiduitslag, jeuk, een lopende of verstopte neus, tranende ogen, benauwdheid, eczeem, enzovoort. Nog meer diepgaande informatie over allergieën leest u hier.

De lichamelijke klachten zijn dus onaangenaam. Helpt een luchtreiniger tegen allergie? En wat is een luchtreiniger? Lees het hieronder…

Wat is een luchtreiniger?

Een luchtreiniger is een elektrisch toestel dat de hoeveelheid stof en allergenen in uw woning of op kantoor vermindert.

Een luchtreiniger zuigt gecontamineerde lucht aan langs de ene zijde, filtert deze lucht door middel van een filtersysteem en blaast vervolgens de propere, gezuiverde lucht terug de kamer in.

Zo zijn luchtreinigers effectief om pollen, sigarettenrook en fijnstof afkomstig van kachels uit de binnenlucht te filteren. Meer info leest u op de volgende pagina’s:

Daarnaast zijn bepaalde luchtreinigingstoestellen ook zeer effectief qua bestrijding van rondzwevende uitwerpselen van de huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren en schimmelsporen.

Ontdek gerust meer over de mogelijke filtertechnologieën, de efficiëntie, de capaciteit en de gebruikskost van luchtreinigers op de pagina over hoe luchtreinigers gebruiken.

Lees ook zeker eens waarom de Clean Air Delivery Rate van een luchtreiniger belangrijk is om de prestaties van het toestel te kunnen beoordelen.

Hoe helpt een luchtreiniger tegen allergie?

Een luchtreiniger stelt een allergielijder in staat om allergische reacties te beperken of zelfs uit te schakelen. Zo’n luchtreinigingstoestel filtert namelijk allergenen uit de lucht met behulp van het ingebouwde filtersysteem.

Voor meer informatie over mogelijke filtertechnologieën leest u best ook eens de volgende pagina.

Een luchtreiniger zuivert dus de binnenlucht waardoor rondzwevende allergenen uit de lucht worden gefilterd. Hierdoor komen deze allergenen dus niet meer via de ademhaling in het lichaam terecht.

Op de volgende pagina kan je meer informatie lezen over hoe je een allergie kunt verzachten met behulp van een goede luchtreiniger. Hoe helpt een luchtreiniger tegen allergie wordt hier ook uitgelegd.

Luchtreinigers zijn verkrijgbaar in alle maten, groottes en kleuren. Er zit dus ook bijzonder veel verschil op de prestaties qua luchtreiniging.

Vraag ons gerust om advies op maat indien u door de bomen het bos niet meer ziet of indien u graag een tweede mening zou krijgen.

Helpt een luchtreiniger tegen allergie? JA, zeker met deze tips

We geven alvast nog enkele tips mee om de optimale werking van een luchtreiniger tegen allergieën te garanderen:

  • Let op de CADR van het toestel alvorens u een investering doet. De CADR beïnvloedt het antwoord op het vraagstuk Helpt een luchtreiniger tegen allergie?
  • Hou zeker en vast rekening met de totale oppervlakte die gereinigd dient te worden. Kamergrootte doet er toe!
  • Stel het toestel verstandig op en plaats het dus niet onmiddellijk naast de muur. Plaatsing van de luchtreiniger op een afstand van minimaal 70 centimeter van de muur wordt aangeraden. Het valt ook aan te raden om het toestel niet op de vloer te plaatsen maar op een verhoog (bijvoorbeeld op een kast, stoel, tafel, enz.). Zorg voor een goede luchtcirculatie: vuile lucht moet goed kunnen worden aangezogen en gereinigde lucht moet goed terug de ruimte kunnen worden ingeblazen.
  • Onderhoud van het toestel is belangrijk. Hierbij is het belangrijk dat u aandachtig eventuele verklikkerlichtjes in het oog houdt. Luchtreinigers bevatten filters en deze filters moeten af en toe gereinigd en/of vervangen worden. Doet u dit niet dan creëert u diverse problemen… Eerst en vooral zal het toestel na verloop van tijd gewoon niet meer performant zijn en de lucht dus gebrekkig zuiveren. Ten tweede loopt u het risico dat het toestel zal stuk gaan. Ten derde loopt u in dat geval het risico dat u geen aanspraak kunt maken op de garantie (moest blijken dat u het toestel verwaarloosd heeft).

Tracht bovenstaande tips toe te passen in de praktijk. Het zal ervoor zorgen dat uw luchtreiniger de allergische reacties tot een minimum zal herleiden. En uw persoonlijk antwoord op de vraag: “Helpt een luchtreiniger tegen allergie?” zal volmondig ja zijn!

Welke luchtreiniger voor welk type allergie?

Op deze vraag valt geen eenduidig antwoord op te geven.

Alles hangt af van uw situatie zoals de oppervlakte van woning of appartement, uw specifieke allergische klachten, uw schoonmaakstrategie, of er al dan niet huisdieren aanwezig zijn, enzovoort.

Concreet kunnen wij u met raad en daad bijstaan met advies op maat qua geschikte luchtreinigers voor de volgende allergieën:

Ook voor wat betreft chronische ziektes zoals astma, allergische astma, kinderastma, duivenmelkerslong, longemfyseem, stoflong, champignonkwekerslong, enz. bent u bij ons aan het juiste adres voor een luchtreinigingsoplossing op maat.

Kampt u met een probleem voor een speciale ruimte zoals slechte luchtkwaliteit in een kelderruimte, een kantoorruimte met fijnstof en/of bacteriën of een slaapkamer vol rondzwevende huisstofmijtallergenen? Ook hier bestaan degelijke oplossingen voor!

Vraag om luchtreinigeradvies

Wilt u weten hoe u kan genieten van een luchtreiniger om de luchtkwaliteit in uw woning te verbeteren?

Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met ons. Wij staan u met plezier te woord en trachten steeds om een persoonlijke oplossing op maat van uw situatie te geven.

Lees in afwachting van ons advies op maat ook zeker eens onze ultieme gids om op een doordachte wijze een geschikte luchtreiniger te kopen.