Het verband tussen eczeem en een huisstofmijtallergie is gedurende lange tijd onduidelijk geweest.
In het verleden werd vermoed dat deze allergeenproducerende monstertjes de klachten van eczeem kunnen verergeren bij patiënten met een gevoelige huid!
Uiteindelijk werden verschillende wetenschappelijke onderzoeken gevoerd. Met baanbrekende en schokkende resultaten tot gevolg…
Inhoudsopgave
Wetenschappelijk onderzoek: Verband tussen eczeem en huisstofmijt
Een eerste studie van Arlian en Platts-Mills uit 2001 meldt dat mensen die aan eczema (atopische dermatitis) lijden extreem slecht reageren op huisstofmijt.
Van zodra ze in contact komen met huisstofmijtallergenen krijgen ze er hardnekkige jeuk en uitslag door. Huisstofmijtallergenen maken eczema dus erger.
Een tweede studie van Jarrett et al. concludeert het volgende:
- Huisstofmijten voeden zich met huidschilfers. Dit betekent dat ze deze huidschilfers afbreken. En de restanten van deze voeding, afbraakproducten van die huidcellen, veroorzaken jeuk en pijn bij eczemapatiënten. Deze bevinding ligt in lijn met wat de studie van Arlian en Platts-Mills uitwees (zie hierboven).
- Mensen die overgevoelig zijn voor huisstofmijtallergenen kunnen ook atopische dermatitis (eczema) gaan ontwikkelen, vooral bij herhaalde blootstelling aan hoge dosissen huisstofmijtallergeen.
Stijgend aantal eczeempatiënten
In België en Nederland stijgt het aantal mensen die aan eczema lijden jaar na jaar. Deze opmars heeft zeker te maken met schadelijke huisstofmijtkolonies binnenshuis.
Vele mensen zijn onwetend en beseffen niet dat hun allergische huidreactie uitgelokt wordt door deze onzichtbare vijanden!
De hoeveelheden allergenen die deze uitstoten kunnen onze gezondheid schaden. Eczeem (atopische dermatitis) is zoals hierboven vermeld een van de mogelijke gevolgen!
Maar ook allergische rhinitis, astma en sinusitis kunnen jouw lot zijn indien je lang genoeg in de vuiligheid van huisstofmijten blijft slapen en leven.
Op de koop toe brengen de nieuwe bouwstandaarden en isolatienormen ook niet veel goeds met zich mee. Moderne huizen kunnen moeilijker ‘ademen’ en ventilatiesystemen beschikken niet over de strafste filters…
Vaak zijn deze uitgerust met minderwaardige filters die niet in staat zijn om fijne partikels en allergenen uit de lucht te halen!
Misverstand: Beten van huisstofmijt
Huisstofmijten bijten niet! Zo simpel is het. Met andere woorden: Beten van huisstofmijten bestaan niet! Huisstofmijten kunnen wel jeuk en eczeem veroorzaken en verergeren.
Maar deze micro-organismen bijten dus helemaal niet. Het zijn hun uitwerpselen en vervelde huid die in onze binnenlucht gaan zweven om vervolgens een allergische reactie te veroorzaken in ons lichaam!
De allergische reactie kan tot uiting komen als volgt:
- Allergische huidreactie
- Bultjes op de huid
- Rode of lichtroze uitslag
- Jeukend gevoel (licht tot heel hevig)
Enkele tips om jouw last en jeuk te verlichten
Als eczeempatiënt dien je sowieso al irriterende zaken te vermijden.
Enkele voorbeelden:
- Gebruik een vochtinbrengende zeepvervanger in plaats van klassieke zepen en gels tijdens het wassen.
- Voorkom uitdroging van de huid. Probeer het aantal douchebeurten te beperken tot drie keer per week. Was jezelf met water op lichaamstemperatuur en douche niet langer dan een vijftal minuten. Een lange warme douchebeurt tast jouw natuurlijke vetlaag aan. En dat zorgt voor droge en geïrriteerde huid. En dan kunnen eczeemplekken gemakkelijk de kop opsteken.
- Tijdens de wintermaanden dien je jouw huid extra te beschermen tegen de bijtende kou. Duffel jezelf goed in en draag betrouwbare, beschermende kledij. Katoen is beter dan wol om zo min mogelijk irritatie te veroorzaken. Zorg er ook voor dat je huid voldoende kan ademen want te veel warmte is
- Tracht niet te krabben, ook al heb je last van droge huid en eczeem. Het maakt de situatie alleen maar erger.
- Binnenshuis kan je een aantal ingrepen doen om je levenscomfort op te krikken:
- Tracht de vochtigheid binnenshuis onder controle te houden. Te droog is niet goed voor je huid, te vochtig is ook niet goed want dit is de ideale kweekvijver voor die allergeenproducerende huisstofmijten.
- Op een natuurlijke manier huisstofmijtkolonies bestrijden (zonder schadelijke chemische stoffen) door gebruik te maken van:
- Anti-allergeen dekbedden
- Anti-allergeen kussenslopen
- Anti-allergeen stofzuiger om slim te stofzuigen in plaats van stof te blazen (bekijk eens de multifunctionele Majestic bijvoorbeeld)
- Anti-allergeen luchtreiniger die de binnenlucht zuivert.
- Regelmatig verluchten en de lakens wassen op 60 graden Celsius.
- Specifieke tips om stof in je slaapkamer te bestrijden vind je hier.
Contacteer ons voor gratis advies
Heb je een dringende vraag over eczeem en huisstofmijt?
Lijd je aan eczeem en denk je dat huisstofmijtkolonies in je woning de oorzaak kunnen zijn? Of wens je hulp bij het inzetten van allergeenbestrijding binnenshuis?
Contacteer ons dan gerust. Bij Luchtreinigeradvies geven we gratis advies. Met plezier.