duivenmelkerslong luchtreinigeradviesWat is een duivenmelkerslong precies? Wat zijn de symptomen? Wat zijn de gevolgen? Hoe behandel je deze ziekte? En hoe kan je een duivenmelkerslong voorkomen?

Een uitgebreid antwoord op al deze vragen vind je op deze pagina.

Wat is een duivenmelkerslong?

Een duivenmelkerslong is een ontsteking in en rond de longblaasjes en de kleinste luchtwegen door het inademen van duivenstof. De wetenschappelijke benaming voor deze ziekte is ‘extrinsieke allergische alveolitis’.

Deze ontsteking van de longblaasjes is het gevolg van een hevige, allergische reactie van het immuunsysteem. Het gaat om een allergische reactie op bepaalde eiwitten die afkomstig zijn van duiven. Deze eiwitten zitten hoofdzakelijk in de ontlasting en uitwerpselen van deze vogels.

Niet alleen duiven kunnen met hun uitwerpselen voor gezondheidsproblemen zorgen! Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat ook parkieten, papegaaien, tortelduiven, kalkoenen en kippen via hun ontlasting een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Allergische reactie in de longen

Een allergische reactie ontstaat bij slechts een beperkt percentage van duivenmelkers die duivenstof inademen. Overgevoeligheid en de duivenmelkerslong ontstaan over het algemeen enkel bij frequente en langdurige inademing van deze duiveneiwitten.

Het inwendig afweersysteem van het menselijk lichaam detecteert deze eiwitten en maakt antistoffen aan. Onder normale omstandigheden staan deze antilichamen in voor het bestrijden en opruimen van de duiveneiwitten. Echter, sommige mensen kunnen ook het slachtoffer worden van deze aangemaakte antilichamen!

Bij deze mensen gaan de lymfocyten antilichamen aanmaken zoals bij iedereen. Maar deze aangemaakte antilichamen vallen dan niet de duiveneiwitten aan maar gaan het longweefsel beschadigen. Sommige lymfocyten veroorzaken zelfs eigenhandig een ontsteking na een volgend contact met duiveneiwitten.

Simpel gesteld: het afweersysteem van deze mensen vernietigt niet de indringer (duiveneiwit) maar het lichaam zelf. Met andere woorden, het gaat om een allergische, niet-astmatische longziekte.

Symptomen van de duivenmelkerslong

De eiwitten van de duiven veroorzaken een allergische reactie van de longen. Naarmate een allergische duivenmelker dus meer duivenstof inademt, des te sterker de reactie van zijn lichaam zal zijn!

[cta id=’15406′]

Iemand die lijdt aan de ziekte duivenmelkerslong kan verschillende types symptomen vertonen. Zo heb je acute symptomen, sluimerende symptomen en chronische symptomen.

Aanvankelijk krijgt men te maken met acute symptomen. Na verloop van tijd krijgt men te maken met sluimerende symptomen. In extreme gevallen wordt men ook geconfronteerd met gevaarlijke chronische symptomen.

Acute symptomen – Eerste fase

Acute symptomen van de duivenmelkerslong zijn de volgende:

  • Hoestbuien,
  • Koortsaanvallen,
  • Kortademig zijn,
  • Vermoeid zijn,
  • Zweetaanvallen, en
  • Spierpijn

Uit deze symptomen blijkt dat deze acute symptomen zorgen voor een ongezond gevoel. Met andere woorden, je hebt onmiddellijk in de gaten dat er iets grondig mis is.

Sluimerende symptomen – Tweede fase

Sommige mensen die lijden aan de duivenmelkerslong hebben eerder af te rekenen met sluimerende symptomen. Voorbeelden zijn:

  • Hoestbuien,
  • Slijmvorming,
  • Verminderde eetlust, en
  • Vermageren

Deze symptomen flakkeren dikwijls enkel op na langdurige en frequente blootstelling aan eiwitten van duiven of andere vogelsoorten.

Dit maakt het wat moeilijker voor de persoon in kwestie om de link te leggen tussen deze symptomen en de eiwitten afkomstig van de vogels.

Veelal lijken deze symptomen op de symptomen van chronische bronchitis of astma. Laat je dus niet misleiden!

Chronische symptomen – Laatste fase

Mensen die lijden aan duivenmelkerslong moeten oppassen dat deze ziekte niet chronisch wordt!

Frequente blootstelling aan de eiwitten van duiven en andere vogels resulteert namelijk in een chronische ontstekingsreactie. Hierbij gaan de longblaasjes, het weefsel rond de longblaasjes en de kleinste luchtwegen onomkeerbaar ontsteken.

Deze chronische ontsteking veroorzaakt longfibrose waardoor de capaciteit van jouw longen zal verminderen.

Longfibrose

Door deze chronische ontsteking in en rond de longblaasjes en de kleinste luchtwegen ontstaat er longfibrose of bindweefselvorming in de longen! Nog een andere benaming hiervoor is de verlittekening van de longen.

Personen die lijden aan longfibrose zien hun longfunctie achteruit gaan. In eerste instantie hebben deze mensen last van kortademigheid en droge hoestbuien. In een later stadium wordt het grootste probleem de beperking van de inspanningscapaciteiten.

De longen zijn namelijk niet meer in optimale conditie om zuurstof op te nemen. In extreme gevallen hebben patiënten zelfs extra zuurstof nodig. Klachten in deze fase zijn concentratiestoornissen, hoofdpijn en vermoeidheid.

Vaststellen van duivenmelkerslong

Herken je enkele symptomen van hierboven en heb je duiven of andere vogels? Contacteer dan jouw huisarts. Deze zal jou dan doorverwijzen naar een longspecialist indien nodig.

Een longspecialist zal jou onderzoeken op de volgende wijze:

  • Röntgenfoto’s nemen en analyseren,
  • Allergietesten uitvoeren,
  • Bloedtest uitvoeren op zoek naar antilichamen tegen specifieke eiwitten, en
  • Longfunctietesten uitvoeren waarbij de longcapaciteit wordt onderzocht.

Uiteindelijk is een diepgaand onderzoek bij een specialist de enige manier om zekerheid te krijgen. Enkel op die manier kom je te weten wat nu precies de oorzaak is en wat de oplossing is!

Behandeling van duivenmelkerslong

Het advies van een longspecialist kan variëren, afhankelijk van de ernst van jouw situatie. Is duivenstof effectief de oorzaak van jouw longproblemen, dan is het niet zeker dat je daarom al jouw duiven of andere vogels zou moeten wegdoen!

Het advies kan dus variëren van:

  • Stopzetten van jouw hobby als duivenmelker en wegdoen van duiven en andere vogels zoals parkieten of papegaaien, tot
  • Voortzetten van jouw hobby in combinatie met preventiemaatregelen en medicijnen.

Het is dus niet verstandig om zelf jouw lot en dat van jouw duiven of andere vogels te bezegelen. Ga langs bij een specialist en vel dan pas achteraf jouw oordeel!

Preventie van de duivenmelkerslong

De beste preventie is natuurlijk steeds om het allergeen (duiveneiwit) uit jouw leven te bannen. Dit is echter een drastische oplossing die niet altijd wordt aangeraden, ook door specialisten niet.

Zoals eerder aangehaald is alles situatiegebonden. Elke persoon is anders en elk lichaam is anders. Enkel door een doorgedreven onderzoek te ondergaan kan je samen met jouw arts de beste oplossing bepalen.

In het geval dat je jouw hobby kan verderzetten op een medisch verantwoorde wijze, zal je de raad krijgen om aan preventie te doen.

Preventiemaatregelen richten zich altijd tot het wegnemen van de oorzaak, in dit geval duivenstof. Je moet er dus voor zorgen dat er geen duivenstof meer in jouw longen terechtkomt!

Enkele tips:

  • Doe altijd een kwalitatief mond- en neusmasker aan wanneer je bezig bent in jouw duivenhok of volière.
  • Gebruik een aparte set kledij en schoeisel en bewaar deze buitenshuis. Wissel van kledij in een andere ruimte dan jouw woning.
  • Tracht het duivenhok of de volière stofvrij te houden door regelmatig te dweilen en/of te stofzuigen met een anti-allergie stofzuiger.
  • Maak het duivenhok schoon wanneer de duiven uitvliegen.
  • Zorg voor een goede ventilatie in het hok of de volière.
  • Overweeg om te investeren in een luchtreiniger die geschikt is qua capaciteit en filtratieniveau. Ook in jouw woning kan een luchtreiniger een meerwaarde betekenen aangezien fijnstof uit de lucht wordt gehaald! Bekijk zeker eens het Defender toestel in detail. Deze luchtreiniger is medisch getest en gekeurd en is ideaal voor vogelliefhebbers die met fijnstof van vogels te kampen hebben. Een interessante pagina die hiermee in verband staat is de ultieme gids over luchtreinigers tegen fijnstof.
  • Was jouw handen na elk bezoek aan het duivenhok, vogelverblijf of volière.

Vogelliefhebbers en Luchtreinigeradvies

Ben je een vogelliefhebber met een allergie voor vogeleiwitten? In samenspraak met jouw huisarts en specialist zou het kunnen dat je toch jouw hobby kan verderzetten. De focus ligt dan op preventie.

Het kan ook zijn dat je gewoon een vogelliefhebber bent zonder uitgesproken klachten. In dit geval kan je preventief de gezondheid van jouw gezinsleden, jezelf en die van je dieren beschermen.

In deze context kan je dan maar beter op de hoogte zijn over verschillende types luchtreinigers en anti-allergie stofzuigers. Laat je vooral niets op de mouw spelden door de talloze fancy reclames op televisie…

Er zit wel degelijk bijzonder veel verschil op merken, toestellen, types, functionaliteiten en hun kenmerken. Jouw gezondheid is te belangrijk dus ga zeker niet over één nacht ijs!

Voor een onafhankelijk en vrijblijvend advies kan je altijd contact opnemen! Wij staan voor u klaar met onze expertise en dienstverlening!