Inhoudsopgave
Wat is een champignonkwekerslong?
Als je nog nooit gehoord hebt van de champignonkwekerslong, dan zou je kunnen denken dat werknemers van een champignonkwekerij last hebben van de champignons zelf. Dit is een foutieve veronderstelling.
Mensen die in een champignonkwekerij werken komen in aanraking met bewerkte compost die geënt kan worden. Bepaalde werknemers van zo’n champignonbedrijf kunnen hierdoor een allergische reactie in de longen ontwikkelen: de champignonkwekerslong.
Bewerkte, uitgezwete compost is de boosdoener
Met andere woorden, het is de compost waarin de champignons groeien die de boosdoener is. Champignons worden gekweekt door compost te enten met het mycelium van de champignonschimmel Agaricus Bisporus.
Dit entingsproces kan enkel succesvol verlopen indien de compost eerst uitgezweet wordt. Zo’n proces van uitzweten is eigenlijk een pasteurisatieproces:
- De compost wordt eerst gedurende acht uren behandeld aan een temperatuur van 60 graden Celsius.
- Vervolgens wordt de compost gedurende vijf tot acht dagen langzaamaan afgekoeld tot een temperatuur van 45 graden Celsius.
Dit pasteurisatieproces doodt schimmels, schimmelsporen, insecten, eieren en larven. Tegelijkertijd kunnen thermofiele schimmels en thermofiele actinomyceten zich optimaal voortplanten en vermeerderen.
Voorbeelden van zo’n thermofiele actinomyceten zijn Thermomonospora en Streptomyces. Deze komen in zeer grote aantallen voor in de lucht van de ruimtes waarin compost geënt wordt met het mycelium van de champignonschimmel Agaricus Bisporus.
Na deze behandeling is de compost geheel bezet met kolonies van actinomyceten en bij bewerking van de compost komen ook grote aantallen sporen vrij in de lucht.
Volgens onderzoek van Cox, van den Bogart, Folgering en van Griensven kunnen het deze thermofiele actinomyceten zijn welke de champignonkwekerslong veroorzaken.
Symptomen van de champignonkwekerslong
Personen die lijden aan de champignonkwekerslong hebben eigenlijk last van een ontstekingsreactie in hun longen. Dit leidt dan tot ademhalingsproblemen bij zowel het in- als uitademen.
Mensen die aan deze ziekte van de luchtwegen lijden vertonen een of meerdere van de volgende symptomen:
- Kortademigheid
- Hoestbuien
- Drukkend, pijnlijk gevoel rond de borststreek
- Slijmproductie (meer bepaald sputum: mix van speeksel, bloed, witte bloedcellen, micro-organismen en fibrine)
- Koorts
- Rillingen
- Braakaanvallen
- Hoofdpijn
- Gewichtsverlies
- Spier- en gewrichtspijn
- Anorexie
Bovendien kan een langdurige blootstelling aan de thermofiele actinomyceten het ziektebeeld veranderen. De extrinsieke allergische alveolitis waaraan de patiënt lijdt gaat dan immers over in levensbedreigende longfibrose.
Preventieve maatregelen
Mensen die in een champignonkwekerij werken kunnen zichzelf beschermen met de volgende maatregelen:
- Dragen van geschikte maskers met noodzakelijke filters
- Bevochtigen en nat maken van de compost om minder verstuiving te bekomen
- Behandelen van de lucht in de werkruimtes. Dit kan met behulp van een kwalitatief sterke luchtreiniger die in staat is om fijne partikels en sporen uit de lucht te filteren. Voor werkruimtes met een zekere oppervlakte heeft een luchtreiniger voldoende capaciteit nodig – Bekijk in deze context zeker eens de ioniserende luchtreiniger Lux Guardian Air Platinum van Aerus.
- Werken met reeds behandelde compost. Het entproces en de myceliumgroei vinden dan plaats bij de leverancier van de compost. De kweker hoeft dan zelf de compost niet meer eigenhandig te bewerken.
Enkel in extreme gevallen dienen werknemers een andere job te zoeken.