Een actieplan tegen astmasymptomen: Handig voor iedereen! Als jijzelf niet gediagnosticeerd werd met astma, dan ken je misschien iemand die wel astma heeft waardoor je reeds in contact kwam met astmasymptomen.
Inhoudsopgave
Wat is astma precies?
Astma is een ademhalingsstoornis die optreedt wanneer de bronchiën gaan ontsteken.
Bronchiën zijn een netwerk van vertakkingen die de verbinding maken tussen de luchtpijp en de longen. Lucht die we inademen komt via de luchtpijp naar de bronchiën en zo de longen in.
Wanneer deze bronchiën gaan ontsteken dan gaan ze zich vullen met een slijmerige afscheiding die het moeilijk maakt om te ademen.
Mensen met astma kunnen kortademigheid, hoesten of piepende ademhaling ervaren en last hebben van benauwdheid of pijn in hun borst.
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat mensen veel verschillende astmasymptomen kunnen ervaren.
Zo kan iemand met astma bijvoorbeeld telkens moeite hebben met ademhalen tijdens het sporten, maar bijvoorbeeld nooit pijn in de borst ervaren.
Vreemd genoeg kan je een aantal van deze astmasymptomen voor een paar weken ervaren om dan een tijdje helemaal niks te ervaren alvorens je weer wat merkt.
Deze astmasymptomen kunnen variëren en deze kunnen zomaar komen en gaan. Het kan dus moeilijk zijn om te weten of je nu astma hebt en een astma-aanval ervaart, of niet.
Wat zijn de eerste astmasymptomen?
Heb je astma of je bent niet helemaal zeker of je last hebt van astma?
De tekenen van een astma-aanval kunnen geleidelijk opkomen en zich voordoen als gewone symptomen op het eerste zicht.
Echter, naarmate de aanval verergert, kunnen deze astmasymptomen ernstiger worden na verloop van tijd.
Mogelijke eerste tekenen van een astma-aanval:
- moe en gemakkelijk uitgeput na het sporten,
- vaak hoesten ‘s nachts,
- piepende ademhaling en onophoudelijk hoesten na het sporten,
- gemakkelijk buiten adem geraken,
- slechte nachtrust,
- verkoudheid en allergische symptomen zoals een loopneus, zere keel of hoofdpijn.
Vertrouwd zijn met deze tekenen en astmasymptomen kunnen je helpen om je astma onder controle te houden en om een ernstige astma-aanval te voorkomen.
Als je nog niet eerder bent gediagnosticeerd met astma, maar je lijdt wel aan een van deze astmasymptomen, dan zou het verstandig zijn om zo snel mogelijk je arts te raadplegen.
Deze kan je een aantal opties geven om deze astmasymptomen te regelen. Deze kunnen variëren van ademhalingsoefeningen tot een inhalator of puffer en kunnen waarschijnlijk voor ieder van ons licht verschillend zijn.
Het is belangrijk om je mogelijkheden te bespreken met je arts en om een strak actieplan op te stellen.
Wat zijn de tekenen van een astma-aanval?
Als je astma hebt, is het belangrijk om niet enkel op de hoogte te zijn van astmasymptomen en de tekenen van astma. Je dient ook de tekenen van een astma-aanval te kunnen herkennen.
Men spreekt van een astma-aanval wanneer de spieren rondom de luchtwegen verkrampen, ook wel bekend als een bronchospasme.
Wanneer je een astma-aanval ervaart, zullen je luchtwegen gezwollen geraken en meer slijm dan gewoonlijk gaan produceren.
Een astma-aanval kan gepaard gaan met de volgende tekenen:
- pijn of druk in de borst,
- onophoudelijk hoesten,
- gevoelens van paniek en angst,
- versnelde ademhaling en piepen bij in-en uitademen,
- problemen met praten en een bezweet of bleek gezicht.
Vergeet niet dat deze symptomen snel kunnen toenemen naarmate de astma-aanval vordert.
Kijk uit voor deze tekenen en gebruik eventueel de hulpmiddelen aangeraden door je arts (je inhalator of bronchodilatator) als je merkt dat ze beginnen te verergeren.
Het is ook belangrijk om te onthouden dat het geen teken is van verbetering wanneer je ademhaling ophoudt met piepen in geval van een astma-aanval.
Wanneer je piepende ademhaling ophoudt, kunnen je longen namelijk zodanig verkrampt zijn dat er nog onvoldoende lucht door je longen kan bewegen. Hierdoor kan jouw lichaam dit piepende effect bij het ademhalen produceren.
Dit probleem kan fataal zijn. Het is daarom essentieel om zo snel mogelijk dringende hulp te zoeken.
Astmasymptomen van kinderen
Als ouder moet je oppassen voor astmasymptomen bij je kind omdat astma bij zo’n kleine 10% van alle kinderen voorkomt.
Terwijl astma bij kinderen zich reeds op heel jonge leeftijd kan ontwikkelen, zullen de vaak voorkomende astmasymptomen (zoals hoesten, piepende ademhaling en pijn in de borst) zich in het algemeen pas voordoen wanneer het kind de leeftijd van vijf jaar bereikt.
Pas op: Als baby blootgesteld worden aan luchtvervuiling kan op latere leeftijd tot astma leiden!
Omdat astmasymptomen onregelmatig kunnen zijn, zou je kind bijvoorbeeld geen piepende ademhaling kunnen hebben. En een dokter zou het hoesten kunnen catalogiseren als terugkerende bronchitis.
Als deze symptomen aanhouden, praat dan met je arts en vraag of het mogelijk is of je kind astma zou hebben.
De volgende keer dat jijzelf of je kind piepende ademhaling, hoesten, of pijn en verkramping in de borst ervaart, zoek dan de zorg op die je nodig hebt.
Hierdoor zal de astma niet leiden tot een levensbedreigende astma-aanval.
Wat je nu kan doen tegen astmasymptomen: Kwaliteit van je binnenlucht
Als je lijdt aan een van de bovenstaande symptomen, dan kan je overwegen om de lucht die je inademt eens onder de loep te nemen.
Het is namelijk mogelijk dat er iets in je huis de oorzaak is van sommige van je astmasymptomen.
[cta id=’15406′]
Terwijl je deze potentiële oorzaken kan bespreken met je arts, is het verbeteren van je binnenluchtkwaliteit een van de belangrijkste dingen die je kan doen voor je gezondheid.
Verban sigaretten
Dit is vooral het geval als iemand bij je thuis rookt. Deze tweedehandsrook inademen zorgt alleen maar voor miserie.
Lees meer over de gevolgen ervan op de pagina over passief roken. En ontdek hier hoe je jezelf kunt wapenen en beschermen tegen kettingrokende buren of partners en hun irritante sigarettenrook!
Andere tips
Er zijn veel andere dingen die je nu direct kan doen om de kwaliteit van je binnenlucht te verbeteren:
- Een aantal luchtzuiverende kamerplanten in huis halen om op natuurlijke wijze de binnenlucht te zuiveren.
- Een luchtreiniger voor astmapatiënten aanschaffen die ontworpen werd voor astmapatiënten.
- Stofzuigen met een anti-allergeen stofzuiger die geen bioaerosols in de lucht spuwt.
- Huisstofmijt bestrijden en slim matrassen, dekbedden en hoofdkussens behandelen. Lees hier meer tips om met een kwalitatief stofzuigtoestel allergische symptomen te bestrijden. En een luchtreiniger tegen de rondzwevende allergenen afkomstig van huisstofmijtkolonies in huis kan ook helpen – Lees er hier meer over.
- Wees voorzichtig met (bij)verwarmen met kachels en haarden. En let op met buren die fervente houtstokers zijn. De rook van houtverbranding bevat schadelijke stoffen die heel irriterend kunnen zijn voor astmapatiënten.
- Pas ook op met de uitlaatgassen afkomstig van voertuigen en drukke wegen. En ook industriële zones dragen bij tot veel schadelijke stoffen en fijnstof in de lucht. Deze stoffen komen dan ook onvermijdelijk in de binnenlucht van onze woning terecht. Een geschikte luchtreiniger tegen deze partikels fijnstof kan dus interessant zijn.
- Werk je op kantoor samen met veel collega’s? Let dan op met de vervuilende uitstoot van printers. De uitstoot hiervan kan een astma-aanval aanwakkeren.
Ook al heeft dit niet altijd een direct effect op je astmasymptomen, het is altijd goed om meer zuivere lucht in te ademen.
Met een kwalitatief luchtreinigingstoestel adem je minder schadelijke en irriterende stoffen in die in je binnenlucht voorkomen!
Lucht reinigen om astma te verlichten
Meer informatie over astma en luchtreiniging kan je vinden op de pagina over luchtreinigers en astmapatiënten – goede vrienden.
Lees ook de speciale pagina die van A tot Z uitlegt hoe je een geschikte luchtreiniger kunt kopen en kom alles te weten.
Of vraag ineens om ons advies, gratis en vrijblijvend. Wij zijn onafhankelijk en trachten steeds een geschikte oplossing op maat aan te bieden.