astmapatienten en luchtreinigers beste vrienden

Astma is een longziekte waarbij je longen ontstoken zijn en blijven. Deze ontsteking is permanent en je geneest er helaas nooit van. Er bestaan wel heel wat methodes om zelf jouw klachten te doen dalen. Hier lees je waarom astmapatiënten en luchtreinigers de beste vrienden zijn op het gebied van astmaklachtenbestrijding.

Astmaprikkels bestrijden met astma luchtreiniger

Als astmapatiënt dien je constant op je hoede te zijn voor bepaalde prikkels in huis.

Je longen kunnen heel gevoelig zijn en extreem hevig reageren op prikkels zoals rook van kachels en haarden, allesverwoestende sigarettenrook, huisstofmijtallergenen, allergenen afkomstig van huisdieren, schimmelsporen, pollen, enzovoort.

Deze prikkels kunnen een plotselinge benauwdheid of ernstige hoestbuien veroorzaken.

Je hoeft niet bij de pakken te blijven zitten. Er zijn vele zaken die je kan doen om je leven gemakkelijker en aangenamer te maken!

Als astmalijder kan je maar beter kort op de bal spelen in je woning. Zoals hieronder nog zal blijken zijn de boosdoeners vaak microscopisch klein. Rondzwevende boosdoeners in jouw binnenlucht met andere woorden.

Door de prikkels te bestrijden kan je jouw astmaklachten minimaliseren! En dit kan enkel door de binnenlucht te gaan behandelen.

Als astmapatiënt kan je leren omgaan met je astma. En je kan dus starten met die vervelende prikkels te bestrijden.

Astmapatiënten en luchtreinigers: Een droomhuwelijk

Hieronder volgt een overzicht van allerlei prikkels die astmaklachten kunnen veroorzaken. Als astmapatiënt moet het jouw bedoeling zijn om zo weinig mogelijk met dergelijke prikkels in contact te komen.

Een luchtreiniger kan je helpen om zo min mogelijk met de volgende astmaprikkels in contact te komen:

Rook

Rook inademen die afkomstig is van sigaren en sigaretten kan leiden tot een ontsteking van de luchtwegen. Dit leidt dan tot een overmatige slijmproductie en vervelende hoestbuien.

Langdurig roken kan leiden tot een onherstelbare vernauwing van de luchtwegen. Dergelijke vernauwing wordt veroorzaakt door een langdurige ontsteking en littekenvorming. Ademhalingsproblemen zijn dan het logische gevolg.

Hout- en kolenrook bevat giftige schadelijke gassen en fijne deeltjes. Dergelijke rook dien je dus zo min mogelijk in te ademen als astmapatiënt.

Concreet kan je als astmapatiënt dus in de problemen komen indien je samenleeft met een roker. Zelfs indien deze persoon op het terras rookt is de kans groot dat er sigarettenrook binnenkomt in huis.

Ook indien de roker binnen rookt, bijvoorbeeld onder de afzuigingsinstallatie van de keuken, moet je alleszins zorgen voor voldoende ventilatie. De ramen openen is een must om verse lucht te laten binnenkomen.

Je kan ook een luchtreiniger inzetten die voorzien is van onder andere een actieve koolstoffilter. Dergelijke filter is heel effectief om schadelijke chemicaliën en stoffen uit de lucht te zuiveren.

Je kan er heel goed tabaksrook mee bestrijden. Bescherm jezelf tegen de schadelijke gevolgen van passief roken!

Astmapatiënten en luchtreinigers kunnen dus echt wel een goede match zijn op het gebied van bestrijden van sigarettenrook en andere geurtjes!

Er zit heel veel verschil op de uitvoeringen dus laat je adviseren over de perfecte astma luchtreiniger.

Huisdieren

Huisdierallergieën komen vaker voor dan iedereen denkt. De voornaamste allergenen afkomstig van huisdieren zijn huidschilfers, dode haren en opgedroogde resten urine, speeksel en bloed.

Deze allergenen zijn microscopisch klein en uiterst licht waardoor ze onzichtbaar zijn voor het blote oog. Ze zweven ook gewoon rond in de binnenlucht en komen dus in jouw longen terecht gewoon door de lucht in je woning in te ademen.

Dergelijke allergenen kunnen ook in jouw huis terechtkomen door bezoekers die huisdieren hebben. Ze komen via hun kledij in jouw woning terecht.

Was altijd jouw handen na contact met jouw huisdieren. Stofzuig geregeld met een anti-allergeen stofzuiger! Schakel ook een luchtreiniger in om rondzwevende allergenen uit de lucht te filteren.

Huisdierallergenen kunnen ook aan jouw muren blijven kleven dus vergeet de muren en plinten ook niet geregeld af te stoffen met een natte doek.

Huisstofmijt | Luchtreiniger astma

Huisstofmijten zijn uiterst kleine organismen. Ze voeden zich met dode huidcellen van mens en dier. Ze leven met miljoenen in matrassen, hoofdkussen, tapijten, zitbanken en stoffen meubilair.

De huisstofmijt floreert vooral in vochtige, warme omgevingen.

Indien je aan astma lijdt kunnen deze huisstofmijten een astma-aanval uitlokken!

Hun uitwerpselen en hun karkassen zijn ernstige allergenen en bovendien microscopisch klein. Ze gaan dus ook in de lucht zweven en komen via inademing in jouw lichaam terecht.

Voor een astmapatiënt is het dus belangrijk om aan huisstofmijtsanering te doen. De huisstofmijtpopulatie intomen is de sleutel.

Wat je zoal kan doen is anti-allergeenhoezen gebruiken om jouw matrassen en hoofdkussens af te dekken. Je zou ook geregeld al je beddengoed moeten wassen aan 60 graden Celsius minimum.

Het valt ook aan te raden om dagelijks te stofzuigen met een geschikte anti-allergeen stofzuiger. Dit biedt je twee voordelen:

 1. Hierdoor filter je allergenen (uitwerpselen en karkassen) uit de opgezogen lucht, en
 2. Je snijdt de voedseltoevoer naar die micro-organismen zoveel mogelijk af (aangezien ze zich voeden met huidschilfers en dode haren dien je deze zo snel mogelijk te verwijderen uit je leefomgeving).

Een voorbeeld van een kwalitatieve anti-allergeen stofzuiger is de Majestic oppervlaktereiniger.

Een luchtreiniger tegen huisstofmijtallergenen installeren in jouw slaapkamer is ook een slim idee.

Let op, kies een geschikte luchtreiniger hiervoor! Hou rekening met:

 • Capaciteit van het toestel.
 • Geluidsoverlast (je wilt echt niet liggen slapen naast een luchtreiniger die klinkt zoals een opstijgend vliegtuig). Lees alles op onze pagina over stille luchtreinigers en bekijk bij wijze van voorbeeld een kwalitatief toestel dat fluisterstil werkt: de Guardian Angel van Aerus met 5 jaar garantie.
 • Lichtvervuiling (pinkende lampjes)
 • Eventueel gebruik in medische omgevingen zoals operatiezalen en testruimtes voor longpatiënten in ziekenhuizen. De Defender van FilterQueen is zo’n toestel.
 • Niveau van filtering (je wilt zeker zijn dat het toestel effectief de microscopisch kleine huisstofmijtallergenen uit de lucht filtert!)
 • Kamergrootte. Het is cruciaal om de oppervlakte van de vertrekken in rekening te nemen. De oppervlakte en de hoogte van het plafond bepalen de totaal te reinigen luchtinhoud uitgedrukt in kubieke meter. Voor grotere ruimtes kan je bijvoorbeeld de ioniserende luchtreiniger Lux Guardian Air Platinum van Aerus in overweging nemen.
 • Gebruiksgemak
 • Filtertechnologie
 • Verbruik
 • Onderhoudskosten
 • Garantieperiode

Astmapatiënten en luchtreinigers zijn een goede combinatie om de effecten van huisstofmijtallergenen in te tomen.

[cta id=”15406″]

Schimmel

Schimmel groeit, zoals enkel schimmel dat kan, zowel binnen als buiten. Schimmelkolonies verspreiden schimmelsporen. Dit zijn microscopisch kleine allergenen die in de lucht gaan rondzweven.

Bij sommige personen kan het inademen van schimmelsporen astmasymptomen opwekken.

Als astmapatiënt is het dus cruciaal om schimmel met wortel en tak uit te roeien. In extreme gevallen zal je hiervoor beroep moeten doen op een professioneel bestrijdingsbedrijf.

Na de verwijdering van schimmelkolonies is het belangrijk om realistisch te blijven! Er zweven namelijk duizenden microscopisch kleine schimmeldeeltjes in jullie woning.

Je dient er alles aan te doen om te vermijden dat deze zich hergroeperen en opnieuw ergens gaan nestelen!

Dit kan door een kwaliteitsvolle luchtreiniger in te zetten die alle schimmelsporen uit de lucht filtert! Astmapatiënten en luchtreinigers: samen een front tegen hardnekkige schimmelsporen!

Verontreinigde lucht

Vooral het verkeer zorgt voor vervuilde lucht en fijnstof in de lucht. Een andere benaming hiervoor is smog. Hoge fijnstofconcentraties in de lucht kunnen zich het hele jaar rond voordoen.

Astmalijders kunnen gedurende zulke periodes van verhoogde concentraties fijnstof meer astmaklachten ervaren.

Daarom is het belangrijk om als astmapatiënt drukke verkeerswegen te vermijden. Leef je in de stad, kies dan voor een woonplaats die niet vlakbij een drukke weg ligt.

Vooral kinderen zijn enorm gevoelig voor fijnstof! Kinderen met astma en fijnstof, dat gaat echt niet samen!

De gevolgen van dergelijke luchtvervuiling voor baby’s zijn bovendien zodanig frappant dat we er een aparte pagina voor maakten!

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie bracht een boek uit over het verband tussen luchtvervuiling en gezondheidsproblemen bij kinderen. We maakten er een boeiende samenvatting over.

Overweeg ook zeker de aankoop van een geschikte luchtreiniger tegen fijnstof. Deze kan ervoor zorgen dat de lucht binnenshuis alvast van goede kwaliteit is.

Geuren

Astmalijders zijn in bepaalde gevallen extreem gevoelig voor bepaalde geuren.

Het kan dan gaan om parfum en/of deodorant die jijzelf of iemand in je omgeving heeft opgespoten!

Vergis je niet, het gaat hier niet alleen om geuren afkomstig van parfum of deodorant. Ook geuren afkomstig van het schoonmaken of van het koken kunnen astmasymptomen opwekken bij een persoon met astma.

Als astmalijder kies je dus beter altijd voor producten zonder parfum. Gebruik geen speciaal geurende kaarsen en zorg voor een goede afzuigkap boven het fornuis. Verlucht geregeld.

Informeer ook je omgeving en vraag om begrip. Zo kan je die ene collega gerust beleefd vragen om geen wandelende parfumfles te spelen!

Tot slot kan een kwaliteitsvolle luchtreiniger soelaas bieden! Vaak is een van de filters een actieve koolstoffilter die als functie heeft om geuren uit de omgeving te halen en te absorberen!

Pollen

Ben je een hooikoortspatiënt? Dan ben je allergisch voor pollen, wat eigenlijk niets anders dan stuifmeel van bomen, grassen en planten is.

Van zodra deze zaken gaan bloeien verspreiden ze stuifmeel. En vervolgens komen deze pollen dan in jouw longen terecht na inademing.

Astmalijders kunnen in bepaalde gevallen ook allergisch zijn voor pollen. In zo’n geval kunnen pollen een astma-aanval uitlokken!

Astmapatiënten en luchtreinigers kunnen dus ook matchen op het gebied van pollenbestrijding binnenskamers!

Weersomstandigheden

Astmapatiënten kunnen ook meer klachten ervaren tijdens specifiek weer. Vaak is het koude en vochtige lucht die voor het meeste astmaklachten zorgt.

Contacteer ons voor een astma luchtreiniger

Hopelijk werd hierboven duidelijk waarom astmapatiënten en luchtreinigers de beste vrienden kunnen zijn.

Laat ons je helpen met de selectie van een astma luchtreiniger die voldoet aan je noden en verlangens.

Wij staan ter uwer beschikking met onze kennis en ons onafhankelijk advies.

Astmapatiënten en luchtreinigers bieden voor ons geen geheimen. Contacteer ons gerust, 24/7.