astma-aanval luchtreinigeradvies

Indien jijzelf of iemand van jouw gezin aan astma lijdt, begrijp je waarschijnlijk al goed wat de impact is op het comfort en de kwaliteit van jouw leven. Astma en een frequente astma-aanval kan tot gevolg hebben dat je niet meer de mogelijkheid hebt om jouw dagdagelijkse activiteiten voluit uit te oefenen.

Astma kan ook leiden tot de ontwikkeling van ernstige gezondheidsproblemen. Kortom, astma heeft de kracht om een groot aantal uitdagingen te creëren voor diegenen die erdoor geteisterd worden.

Los van het feit of jouw astma symptomen mild of ernstig zijn, je kan bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen om ze onder controle te houden.

Met het juiste preventieplan kan je de symptomen onder controle houden en een astma-aanval voorkomen.

De vijf meest voorkomende manieren om astma symptomen en een astma-aanval onder controle te houden vind je hieronder.

Bedenk een gezondheidsplan met jouw arts

Bespreek met jouw arts wat jouw mogelijkheden zijn en bespreek een persoonlijk plan. Durf vragen te stellen en heb geen schrik om belachelijke vragen te stellen. Het gaat om jouw persoonlijke gezondheid dus geen enkele vraag is belachelijk.

Leg een notitieboekje aan en lijst alle vragen op die je hebt. Bij de volgende consultatie kan je dan gemakkelijk alle vragen stellen zonder dat je er een vergeet. Je kan eventueel kort de antwoorden noteren ook.

Je dient ook goed te beseffen dat je een integraal onderdeel bent jouw persoonlijk gezondheidsplan. Indien bepaalde medicatie of een bepaalde voorzorgsmaatregel niet effectief werkt, spreek er dan over.

Communiceer heel open en duidelijk met jouw arts. Enkel jijzelf voelt jouw lichaam en de reacties en effecten.

Laat het dus weten aan jouw arts indien hij/zij kan helpen met het bijsturen van jouw preventieplan.

Communiceer nieuwe of verergerende symptomen die je ervaart zodanig dat er nieuwe medicatie of nieuwe oplossingen kunnen aangeraden worden.

Hou zorgvuldig jouw lichaam en symptomen in het oog

Je hebt maar één lichaam. Het is dus essentieel om de symptomen van jouw astma goed in het oog te houden. Wees hier niet laks in maar speel kort op de bal. Dit is zeker het geval voor personen die niet goed weten welke zaken een astma-aanval veroorzaken.

Zo kan het zijn dat de blootstelling aan de allergenen van huisstofmijten een astma-aanval veroorzaken. Indien je dit weet, kan je geschikte maatregelen treffen om deze bron van jouw astma-aanvallen te vermijden.

Jouw astma symptomen in de gaten houden stelt je ook in staat om veel effectiever een gezondheidsplan op te stellen in samenspraak met jouw arts.

Zo is het een goed idee om een soort dagboek bij te houden. Hierin kan je dan dagelijks jouw symptomen en eventuele oorzaken ervan noteren.

Dit dagboek kan je dan bestuderen samen met jouw arts. Het kan zijn dat je hierdoor patronen, oorzakelijke verbanden en bronnen van een astma-aanval kunt ontdekken!

Beperk jouw blootstelling aan allergenen in de omgeving

In onze leefomgeving bevinden zich een enorme hoeveelheid irritante allergenen. Voorbeelden van dergelijke allergenen zijn:

Deze allergenen kunnen astma symptomen verergeren en een astma-aanval veroorzaken. Om jouw astma onder controle te houden dien je jouw blootstelling aan deze allergenen tot een minimum te beperken.

Het kan dus interessant zijn om een luchtzuiveringstoestel aan te schaffen om de hoeveelheid fijnstof, pollen, schimmelsporen, huisstofmijtallergenen en microscopische huidschilfers in de lucht te verminderen.

Deze deeltjes kunnen namelijk allemaal een astma-aanval veroorzaken.

Gedetailleerde informatie over de bestrijding van deze allergenen om jouw astma-aanvallen te voorkomen, lees je op de volgende pagina’s:

  • Schimmelsporen kan je bestrijden met een luchtreiniger om op die manier aan preventie te doen.
  • Bekijk de specifieke pagina’s over luchtreiniging op kantoor en de gevolgen van vervuilende printers. Jouw werkomstandigheden kunnen namelijk ook nefast zijn voor uw astma…
  • Let heel hard op met hout stoken in huis. En indien je zelf niet stookt maar jouw buren wel, dan kan je ook een probleem hebben… (lees meer over overlast door houtkachels van buren). Ontdek meer over luchtreinigers tegen rook afkomstig van houtverbranding in kachels en haarden.
  • Jaag rokers het huis uit. En tracht in te praten op kettingrokende buren die je woonplaats bezoedelen met tweedehands- én derdehandsrook! Indien je last blijft hebben van dit hardnekkig probleem, denk dan aan een kwalitatieve luchtreiniger tegen tabaksrook.
  • Tracht niet dichtbij drukke verkeerswegen te wonen. Verkeerspollutie zorgt voor ernstige gezondheidsschade. Woon je toch dichtbij drukke verkeerswegen of in de stad, overweeg dan een luchtreiniger tegen dit fijnstofprobleem veroorzaakt door uitlaatgassen.
  • Let op met de uitwerpselen en karkassen van huisstofmijten. Ze kunnen ernstige astma-aanvallen veroorzaken indien je allergisch bent voor huisstofmijten. Een geschikte luchtreiniger tegen huisstofmijtallergenen kan in zo’n geval wonderen doen.
  • Andere allergieën waaraan je zou leiden kunnen ook steeds een astma-aanval uitlokken. Bepaalde inhalatie-allergieën kunnen onder controle gehouden worden met een anti-allergeen luchtreiniger.

Als je aan astma lijdt dien je ook activiteiten buitenshuis te vermijden indien de luchtkwaliteit slecht is.

Ook al kan het beperken van jouw blootstelling aan allergenen in de omgeving de astma symptomen niet tegenhouden wanneer ze zich voordoen, toch kan je hiermee wel een groot deel van de bronnen van een astma-aanval verminderen.

Weet hoe je jouw medicatie dient te gebruiken | Astma-aanval

Je zou versteld staan van hoe weinig mensen weten over de medicijnen die ze innemen. Het is nochtans heel belangrijk om goed te begrijpen hoe je jouw medicijnen moet gebruiken.

Enkel zo kan je jouw astma optimaal beheersen en onder controle houden.

Stel zeker genoeg vragen aan jouw arts en de apotheker over de medicijnen die je voorgeschreven krijgt. Ook hier geldt de regel dat er geen enkele domme vraag bestaat. Het gaat hier namelijk om jouw lichaam en de medicijnen die je in dat lichaam brengt!

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een puffer. Indien je een puffer gebruikt, dien je te begrijpen hoe je deze moet gebruiken.

Je dient ook te weten wanneer je een puffer best niet gebruikt en wat de gevaren zijn indien je deze te vaak gebruikt!

Praat met jouw dokter en apotheker indien je twijfelt of je jouw medicijnen wel correct gebruikt.

Durf deel te nemen aan een cursus ‘Leven met astma’

Bespreek met jouw arts of je ergens in de buurt kunt deelnemen aan een cursus over ‘Leven met astma’. Zelfs indien dit niet onmiddellijk mogelijk lijkt, is dit geen onoverkomelijk probleem.

Zo kan je ook op het internet allerlei groepen en forums vinden. Hier vind je dan andere mensen die ook lijden aan astma.

Dit zijn schitterende plekken om tips en advies te verzamelen. Je kan veel opsteken van andere mensen die met dezelfde symptomen sukkelen. Verrijk jezelf met hun advies en leer op die manier jouw astma beter te controleren.

Andere personen die lijden aan astma kunnen jou leren omgaan met astma zoals geen ander. En dit op zowel persoonlijk als emotioneel niveau! Je kan communiceren met mensen die weten wat je doormaakt.

Tot slot een kleine nuancering: dergelijke plaatsen en online groepen zijn goede plaatsen voor tips en advies.

Echter, bespreek eerst alles met jouw arts alvorens je zelf eigenhandig veranderingen doorvoert in jouw gezondheidsplan. Dit kan jouw symptomen namelijk verergeren en compliceren.

Hou jouw astma onder controle & laat jouw leven niet bepalen

Controleer jouw astma door gebruik te maken van bovenstaande tips en advies. Zo kan je de impact van astma tot een minimum herleiden.

Vergeet niet dat er buiten medicatie en medische verzorging geen enkel goed alternatief is voor astma.

Spreek altijd met jouw arts om een gezondheidsplan op te stellen en/of indien jouw symptomen erger worden. Een kwaliteitsvolle luchtreiniger aanschaffen kan hierbij een uitstekende zet zijn om jouw binnenlucht gezond te houden!

Astma hoeft jouw leven niet te verpesten. Je kan een gelukkig en actief leven blijven leiden! Neem de controle over astma!

Tip: De Defender van FilterQueen is medisch getest en gekeurd (wetenschappelijke publicatie beschikbaar) en is perfect voor astmapatiënten!

Andere interessante info over astma