anti allergeen tips tuinieren luchtreinigeradviesAls je even de tijd neemt om bij te leren over hoe planten allergiesymptomen veroorzaken, dan kan je als tuinier een anti allergeen strategie opstellen zodat je toch een mooie tuin kan onderhouden ondanks je allergie!

De lente en vroege zomer is ideaal om opnieuw te gaan tuinieren, jammer genoeg gaat dit echter ook samen met de start van het allergieseizoen.

Gelukkig is het mogelijk voor tuinliefhebbers om nog steeds te tuinieren, ondanks hun allergie.

Bij deze geven we 4 tips mee waardoor tuinieren met allergie ook draaglijk kan zijn:

Anti allergeen tip #1 – Timing is alles

De hoeveelheid pollen in de lucht varieert met de weersomstandigheden en het tijdstip van de dag. Meestal stijgt de hoeveelheid pollen in de voormiddag om ‘s avonds weer te dalen.

Mensen met een allergie kunnen er dus goed aan doen om ‘s morgens vroeg of ‘s avonds te gaan tuinieren.

Er zijn doorgaans meer pollen in de lucht op warme dagen of dagen met veel wind, terwijl er minder pollen zijn op koelere, vochtige dagen. Regen kan tevens pollen van planten afspoelen en pollen in de lucht bevochtigen waardoor het minder waarschijnlijk is dat ze door de wind worden meegedragen.

Hoewel langdurige, matige regenval de hoeveelheid pollen kan verminderen, kan een kortstondig onweer net de hoeveelheid pollen doen stijgen door de pollen te verstoren en deze in de lucht te verspreiden.

Als anti allergeen tip plan je dus best je tuinieractiviteiten op tijdstippen wanneer de hoeveelheid pollen het laagst is. Daartoe kan je verscheidene websites of je lokale weerbericht raadplegen die de hoeveelheid pollen in de lucht voor jou in de gaten houden.

Anti allergeen tip #2 – Kies je planten zorgvuldig uit

Veel mensen gaan ervan uit dat planten in bloei verantwoordelijk zijn voor seizoensgebonden allergieën.

Echter, het komt zelden voor dat pollen van bloemen significante allergiesymptomen veroorzaken. Pollen van bloemen zijn namelijk doorgaans zwaar en vallen op de grond in plaats van in de lucht te gaan zweven.

De meeste allergische symptomen worden veroorzaakt door de pollen, oftewel stuifmeel, van bomen, struiken, grassen en kruiden. Deze zijn namelijk licht en blijven langer in de lucht hangen.

Als anti allergeen tip, kan je ook beter het aantal bomen, struiken en andere planten die geen zaden of bloemen produceren, beperken. Het is namelijk waarschijnlijker dat deze de oorzaak zijn van je niezen, loopneus, verstopte neus en jeukende ogen als symptomen van je allergie.

De meeste bloeiende planten en bomen produceren niet veel pollen. Er zijn er echter wel een paar waarvoor je moet opletten zoals zonnebloemen, madeliefjes en chrysanten aangezien deze wel allergische symptomen kunnen veroorzaken.

Bomen en struiken die wel veel pollen produceren, zijn de jeneverstruik, cipres, els, es, esp, beuk, berk, ceder, esdoorn, moerbei, eik, olijfboom, palmboom, den, populier, walnoot en wilg.

Als anti allergeen tip kan je dus kiezen voor allergievriendelijke bomen en planten zoals begonia, cactus, krokus, narcis, geranium, hosta, iris, lelie, viooltje, maagdenpalm, petunia, salvia, leeuwenbek, tulp, zinnia, azalea, buxus, venijnboom, hibiscus, hortensia, appel, kers, kornoelje, hulst, magnolia, peer, pruim en rode esdoorn.

[cta id=’15406′]

Anti allergeen tip #3 – Denk aan een strategische locatie voor je planten

Zelfs allergievriendelijke planten kunnen echter allergische symptomen veroorzaken bij te veel blootstelling.

Lijd je aan een allergie, dan ben je beter af door planten te plaatsen op locaties waar je wel kan genieten van hun schoonheid, maar van waaruit ze je niet constant kunnen bombarderen met eventuele pollen.

Concreet: als anti allergeen maatregel kan je vermijden om planten te plaatsen in de nabijheid van ramen en deuren.

Wil je wat groen binnenshuis? Overweeg dan om gesneden bloemen te kopen bij de bloemist aangezien deze meestal bloemen gebruikt die gekweekt zijn als pollenvrije bloemen.

Als je bloemen uit je tuin naar binnen brengt, dan schiet de pollen productie vaak de hoogte in vanwege de warme, droge ruimtes.

Verder verzamelen de takken van hagen doorgaans pollen, schimmel en stof. Heb je hagen, hou deze dan netjes gesnoeid opdat je zo min mogelijk zou worden blootgesteld aan deze allergenen.

Anti allergeen tip #4 – Neem je voorzorgen

Bij het tuinieren kan je beschermende anti allergeen kledij dragen zoals een neus- en mondmasker, een hoofddeksel, handschoenen en lange mouwen om je te beschermen tegen blootstelling aan pollen. Vermijd ook om je gezicht en ogen aan te raken tijdens het werken in de tuin.

Bovendien kan je je kledij uitdoen en onmiddellijk douchen of een bad nemen bij het binnenkomen in huis na het tuinieren. Zo vermijd je dat allergenen vanuit de tuin zouden verspreid worden binnenshuis.

Ook kan je je gras kort houden en de struiken en hagen tijdig snoeien om de hoeveelheid pollen te verminderen dat wordt vrijgegeven in de lucht.

Als laatste anti allergeen voorzorg kan je ook nog traditionele bodembedekkers vermijden zoals houtsnippers die makkelijk vocht vasthouden en daardoor de groei van schimmels bevorderen.

In plaats daarvan kan je bijvoorbeeld oesterschelpen, grind of kiezeltjes gebruiken die minder vocht opnemen of je kan planten gebruiken als bodembedekkers zoals de maagdenpalm (vinca) of het schaduwkruid (pachysandra).

Het is onmogelijk om je tuin volledige anti allergeen te maken en vrij te houden van alle allergenen. Echter, met de juiste voorzorgen en de tips hierboven kan je toch van je tuin genieten met een minimum aan allergiesymptomen.

Deze tips zijn van toepassing op allergenen buitenshuis, wens je meer te weten over allergenen bestrijden binnenshuis, neem dan zeker een kijkje op deze pagina!