ambrosia kruidachtige planten allergische reactie najaar

Heb je last van allergische reacties tijdens het najaar? Op het moment dat de bladeren van de bomen beginnen te vallen?

Dan kan het zijn dat kruiden, schimmels en huisstofmijt de oorzaak zijn van je problemen!

Boosdoener 1: Kruidachtige planten

Pollen afkomstig van kruiden hebben het meeste effect gedurende de zomermaanden. Maar deze kruidenpollen kunnen ook nog allergische symptomen opwekken tijdens het najaar.

Het is het stuifmeel van deze kruidachtige planten dat functioneert als allergeen. Met andere woorden, dit stuifmeel kan jouw allergische reacties tijdens het najaar opwekken.

Voorbeelden van kruidachtige planten die stuifmeel produceren in het najaar:

 • Grote brandnetel
 • Melganzenvoet
 • Bijvoet
 • Ambrosia (zie foto hierboven)
 • Glaskruid
 • Paardenbloem

Glaskruid is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa. Zowel in Nederland als in België tref je deze plant slechts sporadisch aan op voetpaden, aan bosranden en tussen het struikgewas. J

e kan deze plant ook vinden op oude stadsmuren, zoals bijvoorbeeld langs de Brugse reien.

Ambrosia (zie foto hierboven) is berucht in de Verenigde Staten. Daar wordt deze kruidachtige plant beschouwd als een van de grootste hooikoortsverwekkers in het land!

Ambrosia kwam later ook in Europa terecht en dan vooral in het Middellandse Zeegebied. Het probleem met Ambrosia is dat het een hardnekkige plant is.

De zaden ervan kunnen jarenlang onder de grond bewaard blijven zonder potentie te verliezen. Een echt onkruid dus dat jaren na datum plots kan beginnen groeien na bodemomwoeling of grondverzet.

Wat pas echt storend is aan Ambrosia is het stuifmeel dat deze kruidachtige plant verspreidt. Dit is namelijk een sterk allergeen dat bij heel wat hooikoortspatiënten voor problemen zorgt!

Op de koop toe begint Ambrosia pas te bloeien in september. Hierdoor wordt de risicoperiode voor mensen met allergische reacties voor pollen aanzienlijk verlengd.

Boosdoener 2: Schimmels

Schimmels kunnen gedurende het hele jaar allergische reacties uitlokken. Maar er kan gesteld worden dat schimmels in topvorm zijn tijdens de zomermaanden en het najaar.

Met andere woorden, schimmels verspreiden in de zomer en het najaar het meeste schimmelsporen. En dus veroorzaken ze volop allergische reacties tijdens het najaar.

Deze microscopisch kleine schimmelsporen gaan dan op in de lucht en worden vervolgens ingeademd door mens en dier. Voorbeelden van schimmelkolonies welke sporen verspreiden zijn kelderschimmels en houtschimmels tussen brandhout.

Statistisch gezien is er in Nederland en België minder sprake van schimmelallergieën dan van pollenallergieën.

[cta id=”15406″ align=”none”]

Boosdoener 3: Huisstofmijt

Huisstofmijt, het micro-organisme dat met miljoenen soortgenoten aanwezig is in onze slaapkamers en tapijten, is ook gedurende het hele jaar actief.

Het zijn de uitwerpselen en de karkassen van de huisstofmijt die in lucht gaan zweven en hevige allergische reacties kunnen opwekken.

Huisstofmijt floreert in warmte en vocht en dus is er sprake van een piek in allergische reacties gedurende vochtige periodes zoals het najaar.

Voor meer tips over de bestrijding van de huisstofmijt, neem gerust een kijkje op de volgende pagina’s:

Oplossingen voor allergische reacties tijdens het najaar

 • Hang je natte kledij nooit buiten te drogen tijdens het najaar! De rondzwevende pollen kunnen er immers blijven aankleven!
 • Je kan eventueel een zonnebril opzetten om te voorkomen dat jouw ogen te ernstig geïrriteerde geraken.
 • Een luchtreiniger plaatsen binnenshuis kan ervoor zorgen dat jouw binnenlucht 100% allergenenvrij wordt! Dit is een natuurlijke oplossing om de lucht binnenshuis zuiver te houden.
 • Overweeg de plaatsing van op maat gemaakte pollenhorren voor de ramen.
 • Een oud trucje is om dagelijks een lepel honing uit de regio op te eten. Dit kan helpen om jouw lichaam te desensibiliseren tegen pollen.
 • Start een preventieve behandeling in samenspraak met jouw huisdokter en/of allergoloog. Een behandeling maakt je lichaam sterker en zorgt ervoor dat er geen allergische kettingreactie kan ontstaan! De meest effectieve behandeling is een behandeling met antihistaminica en lokale corticoïden.
 • Je zou ook kunnen opteren voor een desensibilisering van je lichaam maar dit kan meerdere jaren tijd vergen en dit biedt dus geen korte termijn oplossing.