allergisch voor vogels luchtreinigeradviesBen je allergisch voor vogels? Dan reageert jouw immuunsysteem op bepaalde stoffen, substanties en organismen afkomstig van deze vogels.

Meer specifiek kan jouw immuunsysteem overreageren op:

Mensen lopen een grotere kans om allergisch voor vogels te worden indien ze vaak in contact komen met vogels. Voorbeelden van risicogroepen zijn:

 • Duivenmelkers
 • Vogelkwekers
 • Liefhebbers van vogels die ze in huis of in een volière houden
 • Werknemers van een zoo of (kinder)boerderij.

Allergisch voor vogels? Twee weetjes

Ten eerste moet je begrijpen dat allergisch zijn voor vogels op zich niet dodelijk is. Het is een reactie van jouw natuurlijk afweersysteem op stoffen die het als schadelijk aanziet.

De gevolgen en neveneffecten van een vogelallergie kunnen op lange termijn dan wel weer ernstige schade aan jouw gezondheid veroorzaken.

Ten tweede ligt het aantal mensen dat allergisch is aan vogels significant lager dan het aantal mensen dat allergisch is aan andere dieren zoals katten of honden.

Symptomen

Ben je allergisch voor vogels, dan zal jouw immuunsysteem reageren op bepaalde allergenen afkomstig van vogels. Er zullen antistoffen worden aangemaakt welke dan eventueel voor een heel hevige reactie kunnen zorgen.

Allergisch voor vogels zijn betekent dat je geconfronteerd kan worden met typische symptomen.

Deze symptomen zijn gelijkaardig aan die van hooikoorts of van een ontstoken neusslijmvlies veroorzaakt door een allergie (allergische rhinitis).

De symptomen kunnen bovendien opgesplitst worden in twee types: gematigde en ernstige symptomen.

Deze symptomen kunnen snel na contact optreden maar kunnen even goed slechts 2, 10 of 20 jaar na de eerste blootstelling aan de allergenen optreden.

Gematigde symptomen vogelallergie

Voorbeelden van gematigde symptomen zijn:

 • Waterige ogen
 • Niesbuien
 • Geïrriteerde, rode ogen
 • Loopneus
 • Pijnlijke keel
 • Verstopte neus
 • Hoestbuien
 • Jeukende ogen
 • Jeukende huid

Ernstige symptomen vogelallergie

De ernstige symptomen kunnen uiteenlopen van hevige koortsaanvallen tot benauwdheid.

Langgerekte hoestbuien, ademhalingsproblemen, rillingen, gewichtsverlies en een droge hoest zijn ook symptomen die vallen onder de categorie ernstige symptomen.

Hou er rekening mee dat vogelallergie chronisch kan worden en longfibrose kan veroorzaken op lange termijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij mensen die lijden aan de duivenmelkerslong!

In zo’n geval vermindert de capaciteit van jouw longen onherroepelijk. En dat zorgt voor een ernstige bedreiging van jouw gezondheid.

Behandeling

Indien je een vermoeden hebt dat je allergisch voor vogels bent, neem dan contact op met jouw huisarts. Deze zal dan onderzoeken starten om te bepalen of je allergisch bent aan vogels en in welke mate.

In vele gevallen gaat het om een lichte vorm van vogelallergie maar er zijn altijd uitzonderingen op de regel.

Medisch onderzoek wordt dus altijd aangeraden om de oorzaak van de problemen met 100% zekerheid te kennen.

Preventie – Tips

De meest effectieve manier om vogelallergie te vermijden is door blootstelling aan deze dieren te vermijden.

Bij milde vormen van vogelallergie hoeft de oplossing ook zo drastisch niet te zijn. Je kan dan in samenspraak met jouw arts opteren voor medicatie en/of immuuntherapie.

Daarnaast kan je zelf ook de blootstelling aan de allergenen verminderen door heel hygiënisch om te gaan met jouw vogels:

 • Bedek de ondergrond van de kooi met wegwerpbaar krantenpapier.
 • Verwijder elke dag de uitwerpselen en ontlasting door de onderlaag van de kooi weg te nemen en nieuw, vers krantenpapier in de plaats te leggen.
 • Schaf een geschikte luchtreiniger aan en plaats deze dichtbij de kooi(en) van jouw vogel(s). Mits de juiste keuze (geluid, CADR, graad van zuivering, onderhoudsvereisten) kan je de binnenlucht in jouw woning heel grondig reinigen en zuiveren. Dit komt dan zowel de gezondheid van jouw gezin als die van jouw vogels ten goede!
 • Maak het drinkbakje, het eetbakje en de zitstokken elke dag proper.
 • Tracht de kooi bij mooi weer buiten te zetten. Verluchting en verse buitenlucht zijn goed.

Allergisch voor vogels? Contacteer Luchtreinigeradvies

Lijd je aan een milde vorm van vogelallergie? En heb je in samenspraak met jouw arts beslist om jouw vogels niet weg te doen maar om aan preventie te gaan doen?

Dan kan je altijd contact opnemen met het team van Luchtreinigeradvies.

Wij komen met plezier langs om jouw situatie te analyseren.

Je kan van ons vrijblijvend en onafhankelijk advies verwachten om jouw binnenlucht gezond te maken en te houden!