allergisch voor honden maar toch een hond luchtreinigeradviesOp de hondenschool of onder vrienden wordt er vaak gepraat over de honden en hun typische kwaaltjes en allergieën. Hierbij worden de hondenbaasjes en hun persoonlijke allergieën voor honden vaak vergeten. Allergisch voor honden maar toch een hond? Het overkomt meer baasjes dan je zou denken!

Emotioneel geladen keuze | Allergisch voor honden maar toch een hond

Duizenden mensen lijden aan een of andere huisdierenallergie zoals een kattenallergie, vogelallergie, cavia-allergie of hondenallergie.

Enkele van de meest hartbrekende gevallen zijn deze waar mensen een innige band hebben met hun trouwe hond en dan wegens een allergie voor diezelfde hond een zware keuze moeten maken.

Ze moeten kiezen tussen de pest en de cholera. Ofwel dienen ze afscheid te nemen van het dier en er een nieuwe thuis voor vinden. Ofwel beslissen ze om het huisdier te houden met de dagelijkse kwaaltjes en last tot gevolg.

Gelukkig zijn er nog een aantal opties voor mensen met een hondenallergie om de allergische reacties onder controle te houden. Zo kan je van jouw thuis nog steeds een comfortabele leefomgeving maken.

En voor die lezers die geen specifieke hondenallergie hebben: De volgende tips zijn bruikbaar indien je gasten op bezoek hebt die allergisch zijn voor honden!

9 Tips | Allergisch voor honden maar toch een hond

Tip 1: Maak geregeld schoon

Hou jouw woning net en proper. Stofzuig geregeld en doe dit met een stofzuiger met ingebouwd luchtreinigingssysteem.

Doe dit niet met een ordinaire stofspuwer (klassieke stofzuigers blazen alle fijnstof, schadelijke bioaerosols en allergenen terug uit).

Dit is waanzin, bescherm jezelf en jouw familie. Lees hier meer over een anti-allergeen stofzuiger!

Er bestaan ook tal van specifieke stofzuigers wanneer je huisdieren in huis houdt. Informatie over de selectie van zo’n huisdierenstofzuiger lees je hier.

Tip 2: Slaapkamer is verboden terrein

We brengen meer dan een derde van ons leven door in onze slaapkamers.

Honden uit de slaapkamers houden is een eerste grote stap richting het verminderen van symptomen van hondenallergie.

Een doordachte schoonmaakstrategie voor de slaapkamer invoeren is een tweede goeie stap.

Tip 3: Verluchten

Zet af en toe een raam open om verse lucht binnen te laten. Een huis waarin geleefd wordt moet ademen!

Niet overtuigd? Lees dan wat er gebeurt met de menselijke gezondheid in energieneutrale huizen met onvoldoende verluchting.

Tip 4: Was je hond regelmatig

Tracht jouw hond regelmatig eens te wassen.

Zo spoel je veel dode huidcellen en huidschilfers weg welke allergenen bevatten.

Deze komen dan in de afvoer terecht in plaats van in de binnenlucht!

Tip 5: Ultieme geheime wapen

Allergisch voor honden maar toch een hond en op zoek naar de ultieme tip?

Installeer een kwalitatief sterke luchtreiniger welke partikels uit de binnenlucht haalt. Ontdek meer over wat zo’n toestel eigenlijk is en hoe je er jouw voordeel mee kunt doen.

Voorbeelden van zulke partikels die uit de lucht gefilterd worden door een luchtreiniger zijn:

Wens je te weten te komen welke luchtreiniger het best past voor jouw situatie? Lees dan zeker ook volgende naslagwerken:

  • ultieme gids om een luchtreiniger te kopen
  • De manier om de beste luchtreiniger voor jouw situatie te identificeren
  • Vergeet ook niet om een kijkje te nemen bij enkele aandachtspunten voor jouw aankoopbeslissing!

Bij Luchtreinigeradvies specialiseren we in oplossingen die aansluiten bij jouw gezinssituatie, leefomgeving, behoeften, klachten en verlangens.

Een persoonlijk advies behoort standaard tot onze dienstverlening, kosteloos en zonder aankoopverplichting.

Vanzelfsprekend kan zo’n advies op maat wel leiden tot de aankoop van een geschikte luchtreiniger en anti-allergeen stofzuiger maar dit is geen verplichting.

Tip 6: Meubels en zitbanken zijn ook verboden terrein

Verbied jouw hond om op jouw zitbanken en meubels te springen.

Kies indien mogelijk ook voor lederen of kunstlederen meubels.

Deze zuigen niet zoveel stof en allergenen op en zijn beter voor de algemene luchtkwaliteit in huis.

Je moet maar eens ‘neerploffen’ in een stoffen zetel terwijl de zon in huis schijnt.

Open jouw ogen en je zult begrijpen wat we hiermee bedoelen…

Tip 7: Ritje in de wagen vermijden

Probeer te vermijden dat jouw hond in jouw auto komt. De huidschilfers van de hond komen anders terecht in de autozetels.

Schaf beschermende, ondoorlatende zetelhoezen aan indien dit onmogelijk is.

Hierdoor pas je gewoon dezelfde tactiek toe als bij het beschermen van jouw matras, dekbedden en hoofdkussens!

De huidschilfers van de hond zijn namelijk een bron van allergenen.

Bovendien doen ze ook nog een dienst als voedingsbron voor een andere producent van allergenen: de huisstofmijt!

Allergisch voor honden maar toch een hond? Vermijd dan dat huidschilfers van jouw hond in jouw autozetels kunnen ophopen.

Tip 8: Borstel je hond regelmatig

Borstel jouw hond elke dag in de buitenlucht. Zo komen vele dode huidcellen van de hond in de buitenlucht terecht in plaats van in jouw lucht binnenshuis.

Vergeet ook niet dat de vacht van de hond een ideale plaats is voor andere allergenen zoals de uitwerpselen en karkassen van de micro-organismen zoals de huisstofmijt.

Tip 9: Was je handen regelmatig

Kweek een hygiënische discipline en was jouw handen na elk contact met jouw hond, zijn speeltjes en zijn mand.

De bovenstaande tips zijn vooral van toepassing voor mensen die lijden aan een milde(re) vorm van hondenallergie. In samenspraak met jouw arts kun je een actieplan opstellen nadat je de diagnose en de ernst van de situatie kent.

Allergisch voor honden maar toch een hond willen houden… Het begint bij jouw arts.

Je dient te begrijpen dat je bij vermoedens van hondenallergie jouw arts dient te contacteren. Er bestaan namelijk verschillende mildere en zwaardere vormen.

Conclusie | Allergisch voor honden maar toch een hond

In de meeste gevallen is het heel moeilijk voor hondeneigenaars om hun grappige en lieve hartendief uit het gezin te zetten.

De emotionele band, de herinneringen, de vreugde en het plezier die de hond met zich meebrengt… Het zijn allemaal factoren waardoor het voor allergische hondenliefhebbers gewoon niet realistisch is om de hond buiten te zetten.

Hetzelfde geldt trouwens ook voor mensen zonder honden die dan de raad krijgen om ‘gewoon’ honden te vermijden. Dat is helemaal niet zo simpel aangezien huisdieren zoals honden een integraal deel uitmaken van onze levens.

Het is quasi onmogelijk om alle contact met hondenallergenen te vermijden. Zo dwarrelen huidschilfers van honden rond in de binnenlucht en komen ze terecht op kledij.

Hierdoor komen huidschilfers van honden, welke de hondenallergenen bevatten, ook terecht in omgevingen waar totaal geen honden aanwezig zijn!

Allergisch voor honden maar toch een hond? Door rekening te houden met bovenstaande tips en richtlijnen kunnen hondenbaasjes met een milde(re) vorm van hondenallergie toch hun hond(en) houden.

En ook voor de mensen die zelf niet aan een hondenallergie lijden zijn deze tips niet geheel overbodig.

Mensen met wat empathie kunnen namelijk rekening houden met vrienden en familieleden die wel allergisch zijn voor honden.