allergisch voor cavia's luchtreinigeradvies

Wat indien je het trotse baasje bent van een of meerdere cavia’s en tegelijkertijd geplaagd wordt door allergische symptomen? Je bent misschien wel allergisch voor cavia’s? Lees verder om het uit te zoeken!

Cavia’s zijn populaire huisdieren omwille van verschillende redenen. Ze zijn klein, lief, schattig en uitstekende speelkameraadjes voor kinderen.

Daarnaast bieden cavia’s ook het voordeel dat ze minder aandacht vereisen dan bijvoorbeeld een hond en ook niet schandalig duur zijn qua onderhoud en verzorging.

Toch is het voor sommige caviabaasjes niet allemaal rozengeur en maneschijn…

Het kan zijn dat je als caviabaasje allergisch bent voor jouw cavia’s en bewust of onbewust aan kwaaltjes en allergische symptomen lijdt. In zo’n geval dien je goed te begrijpen wat een cavia-allergie juist is.

Op deze pagina gaan we dieper in op de symptomen, de bronnen en de diagnose van zo’n allergie voor cavia’s.

Tactieken en tips om de allergische reacties op cavia-allergenen te verlichten of te verbannen vind je op een specifieke pagina.

Wat is een allergie voor cavia’s?

In tegenstelling tot wat vaak verondersteld wordt is het niet de pels van cavia’s die allergische reacties veroorzaakt bij mensen.

Wetenschappelijk onderzoek zoals dat van Zacharisen et al. en van Hilger et al. heeft aangetoond dat cavia’s bepaalde eiwitten produceren.

En het zijn exact deze eiwitten, ook allergenen genoemd, welke de allergische reacties in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken.

Er bestaan maar liefst vijf cavia-allergenen:

 • Cav p 1
 • Cav p 2
 • Cav p 3
 • Cav p 4
 • Cav p 6

Er is sprake van een allergie voor cavia’s wanneer het immuunsysteem van een persoon extreem hevig reageert op het moment dat zijn/haar lichaam in contact komt met deze cavia-allergenen.

Ben je allergisch voor cavia’s dan zal je immuunsysteem in overdrive gaan wegens contact met deze cavia-allergenen.

Het lichaam beschouwt deze allergenen als schadelijk terwijl ze eigenlijk natuurlijk en onschadelijk zijn.

Hierdoor worden er door het lichaam antistoffen aangemaakt om de allergenen te bestrijden.

Voorbeelden van dergelijke antistoffen zijn leukotriënen, cytokines, histamine (gevormd door histidine), bradykinine en eosinofielen.

Deze aangemaakte antistoffen kunnen vervolgens voor een kettingreactie in het lichaam zorgen en een hele reeks allergische symptomen veroorzaken…

Allergisch voor cavia’s: Symptomen

Ben je allergisch voor cavia’s dan kan je last hebben van symptomen zoals:

 • Eczema,
 • Netelroos,
 • Jeukende huid, eventueel gecombineerd met roodheid of een branderig gevoel,
 • Opgezwollen oogleden,
 • Tranende en geïrriteerde rode ogen,
 • Ontsteking van het slijmvlies van de ogen,
 • Jeukende ogen,
 • Opeenhoping van extracellulair vocht in de huid,
 • Kortademigheid,
 • Benauwdheidsgevoel,
 • Astma-aanvallen,
 • Hoestbuien,
 • Niesbuien,
 • Vermoeidheid en lusteloosheid,
 • Ontsteking van het neusslijmvlies,
 • Loopneus,
 • Hoofdpijn,
 • Keelproblemen zoals irritatie en kriebels.
[cta id=’15406′]

Bronnen van cavia-allergenen

De cavia-allergenen zitten vervat in de cavia’s hun:

 • Huidschilfers
 • Urine
 • Speekselresten
 • Uitwerpselen, en
 • Bloedresten

Een aantal van deze bronnen van cavia-allergenen zijn vloeibaar maar kunnen opdrogen. Deze opgedroogde resten bevatten nog steeds de allergenen en zijn bovendien vederlicht en microscopisch klein.

Hierdoor kunnen deze vederlichte resten probleemloos in de lucht gaan rondzweven. Vervolgens kunnen deze microscopisch kleine resten ingeademd worden door de gezinsleden en het caviabaasje.

Via dit proces komen cavia-allergenen in microscopisch kleine vorm in de menselijke longen terecht.

Grootte van de cavia-allergenen

De microscopisch kleine en rondzwevende allergenen zijn zoals eerder aangehaald afkomstig van de cavia’s hun huidschilfers, urine, bloed, speeksel en uitwerpselen.

Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat enkele van de krachtigste cavia-allergenen een diameter hebben van minder dan 0,8 micron. Dit is 0,0008 millimeter wat microscopisch klein is en niet waarneembaar is met het blote oog!

Het gevolg is dat deze minuscule deeltjes probleemloos de onderste luchtwegen van het ademhalingssysteem kunnen penetreren.

Hierdoor is het niet verwonderlijk dat er astma kan voorkomen wanneer personen die allergisch zijn voor cavia’s langdurig blootgesteld worden aan cavia’s.

Ben je allergisch voor cavia’s en word je langdurig blootgesteld aan cavia-allergenen, dan kan dit op lange termijn zelfs leiden tot longfibrose en een onherstelbare afname van jouw longcapaciteit. Meer info over het fenomeen longfibrose vind je hier.

Een luchtreiniger kopen kan dus interessant zijn indien je lichamelijk last hebt van deze microscopisch kleine cavia-allergenen.

Hypoallergene cavia’s: Bestaat dat?

Het antwoord op deze vraag is helaas: “Neen”. Ben je allergisch voor cavia’s dan zal een haarloze cavia in huis nemen dus geen oplossing zijn voor jouw probleem!

Zolang er geen genetisch gemanipuleerde cavia’s ‘uitgevonden’ worden, produceert elke cavia allergenen. Of de cavia nu lang, kort of geen haar heeft, het maakt niet uit.

Met andere woorden, cavia’s die allergenenvrij zijn bestaan niet.

Ook haarloze cavia’s, een soort naaktcavia’s als het ware, produceren dus allergenen welke allergische reacties kunnen uitlokken bij mensen die er allergisch voor zijn.

Diagnose | Ben ik allergisch voor cavia’s?

Lijd je aan de allergische symptomen en kwaaltjes hierboven vermeld en ben je een caviabaasje? Dan kan het zijn dat je allergisch bent voor cavia’s.

Trouwens, wist je dat deze allergie het gevolg kan zijn van blootstelling aan vervuilde lucht toen je nog baby was?

Vermoed je dat je allergisch bent voor cavia’s? Ga dan zeker niet op eigen houtje analyseren wat er precies aan de hand is met jouw lichaam. Vertrouw ook niet louter en alleen op het internet om zekerheid en gemoedsrust te krijgen!

Neem gewoon contact op met jouw huisarts of een specialist. Je hebt dan twee opties om te controleren of je al dan niet allergisch bent voor cavia’s.

Priktest

Je krijgt druppeltjes cavia-allergenen op de binnenkant van jouw onderarm gedruppeld. Vervolgens worden er doorheen de druppeltjes concentraat krasjes/prikjes gemaakt in je huid.

Wanneer jouw huid vervolgens rood wordt en bultjes vormt, kan je concluderen dat je allergisch bent voor cavia’s.

Er worden ook graden van cavia-allergie onderscheiden: van licht naar extreem zwaar.

Bloedtest

In sommige gevallen kan de arts beslissen om geen priktest maar een bloedtest uit te voeren. Jouw bloed wordt dan geanalyseerd door het laboratorium.

In het labo gaat men op zoek naar antistoffen die het lichaam aanmaakt als reactie op de allergenen.

Worden deze antistoffen aangetroffen in je bloed, dan concludeert men dat je allergisch bent voor cavia’s en hun allergenen.

Strategieën om jouw cavia-allergie te verlichten

Je kan een hele pak tips en strategieën lezen op de specifieke pagina hieromtrent. Op deze pagina lees je zowel algemene als heel specifieke tips om van jouw woonplaats een allergenenvrije plaats te maken!

Ben je allergisch voor cavia’s en wens je cavia-allergenen te bestrijden, dan moet je zeker ook eens een kijkje nemen op de pagina over stofzuigers voor huisdieren.

Contacteer ons ook gerust indien je op zoek bent naar een geschikte luchtreiniger om jouw cavia-allergie te verlichten.