allergieen ongewone oorzaken luchtreinigeradviesIndien je aan seizoensgebonden allergieën lijdt, dan ken je waarschijnlijk alle typische veroorzakers van een allergische reactie. Voorbeelden hiervan zijn huidschilfers van honden en katten, schimmelsporen, stuifmeel, huisstofmijt en allergenen verspreid door vogels.

Waarschijnlijk ken je ook al enkele basistechnieken om jouw allergische symptomen te onderdrukken en te minimaliseren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Binnen blijven wanneer er hoge concentraties pollen in de lucht hangen,
  • Binnen blijven wanneer er hoge concentraties fijnstof worden gesignaleerd,
  • Airconditioning gebruiken in plaats van de ramen te openen

[cta id=’15406′]

Wat je misschien nog niet weet is dat jouw allergiesymptomen kunnen veroorzaakt worden door zaken en activiteiten waarvan je het niet zou verwachten.

Indien jouw allergische symptomen niet echt afnemen of afzwakken na preventiemaatregelen en behandeling na een bezoek aan jouw arts, dan kunnen ze te wijten zijn aan de volgende twaalf oorzaken.

#1 Slaaptekort

Allergieën worden veroorzaakt wanneer jouw immuunsysteem bepaalde onschadelijke stoffen (zoals pollen) toch als schadelijk beschouwt. Het immuunsysteem reageert dan extreem hevig op zulke stoffen en tracht ze aan te vallen. En deze reactie brengt allergische symptomen met zich mee.

Alles wat jouw immuunsysteem verzwakt, zoals een gebrek aan slaap, kan dus jouw allergische symptomen verergeren.

#2 Jouw dagelijks glas melk

Heb je last van een pijnlijke keel, een hoest en een loopneus? Dan kan je misschien overwegen om jouw inname van zuivelproducten zoals melk te verminderen.

Zuivelproducten verhogen de productie van slijm. Mensen die lijden aan allergieën kunnen door zuivelproducten in te nemen hun symptomen verergeren.

#3 Uitdroging (dehydratatie)

Mensen die een verkoudheid of de griep hebben of last hebben van diarree krijgen vaak een simpel advies: “Drink veel water en neem veel vocht op!”

Dit advies geldt ook voor mensen die lijden aan allergieën! Veel water drinken helpt om het slijm in jouw neusholtes te verdunnen. Hierdoor verlicht en verminder je verstopping!

#4 Zomers fruit

Sommige mensen hun afweersysteem verwarren bepaalde eiwitten in fruit met pollen van grassen en bomen. Met andere woorden, mensen die last hebben van hooikoorts kunnen een immuunsysteem hebben dat ook heftig reageert op bepaalde soorten fruit.

Voorbeelden van zulke soorten fruit die zo’n allergische reactie kunnen opwekken zijn meloenen, peren, appels en perziken. Wees dus voorzichtig met dit fruit en eet het met mate.

Stop onmiddellijk wanneer jouw keel begint te jeuken of wanneer jouw lippen beginnen te tintelen.

#5 Allergieën voor voedsel negeren

Het kan zijn dat je allergisch bent voor bepaald voedsel waar je van houdt. In zo’n gevallen kan het zijn dat je af en toe eens zondigt en toch iets eet wat je eigenlijk niet mag eten.

Wat je goed moet beseffen is dat jouw lichaam veel histamines aanmaakt wanneer je dergelijk voedsel inneemt. Hierdoor verergeren jouw allergische symptomen.

#6 Stress

Net zoals slaaptekort verzwakt stress jouw afweersysteem. Tegelijkertijd zorgt stress ervoor dat jouw lichaam bepaalde eiwitten gaat aanmaken.

Beide gevolgen van stress zorgen ervoor dat jouw allergische reacties van jouw allergieën heviger worden.

#7 Een glas wijn bij jouw maaltijd

In alcohol zitten bacteriën en gist welke de aanmaak van histamines bevorderen. Hierdoor zal jouw verstopte neus nog meer verstopt komen te zitten.

Vermijd alcohol op momenten dat er verhoogde pollenconcentraties in de lucht hangen of op momenten dat jouw allergische symptomen al ernstig zijn.

#8 Rook van een houtvuur

Fijnstof afkomstig van een houtvuur kan het ademhalingssysteem irriteren alsook allergische reacties versterken.

Tracht niet in de wind en in de rook van een kampvuur te zitten bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden.

Let ook heel hard op met verwarmen met hout. De fijne partikels die vrijkomen tijdens het verbrandingsproces zijn schadelijk en kankerverwekkend.

Lees hier alles over de impact van houtrook die vrijkomt tijdens het verbrandingsproces en ontdek waarom een luchtreiniger je leven kan verlengen en redden. Let op met buren die verwarmen met hout, ook zij kunnen voor houtrook overlast zorgen.

In dezelfde context is de pagina over fijnstofbestrijding met behulp van een luchtreiniger heel interessant.

#9 Douchegordijn

Douchegordijnen uit PVC en vinyl zijn uitstekende broeihaarden voor schimmels en schimmelsporen. Soms bevatten deze douchegordijnen ook andere chemicaliën die jouw allergische symptomen kunnen verergeren.

Vervang douchegordijnen uit vinyl door douchegordijnen uit stof. Deze zijn minder gevoelig voor schimmel en kunnen heel gemakkelijk gewassen worden.

#10 Haarproducten

Haarspray, gel en mousse die je gebruikt om jouw haar in de juiste plooi te leggen, kunnen ook pollen ‘vangen’ op jouw haren. Was jouw haar voor het slapen gaan. Zo vermijd je dat pollen net zoals microscopische huisstofmijten in jouw bed en op jouw hoofdkussen terechtkomen.

Was ook steeds jouw haar indien je voor lange periodes buiten bent geweest en last hebt van allergieën zoals hooikoorts.

#11 Jouw kledij

Pollen blijven ook gemakkelijk hangen aan schoenen en kledij. Maak er dus een gewoonte van om jouw schoenen uit te doen wanneer je jouw woning binnenkomt. Laat ze staan aan de ingang. Tracht ook van kledij te wisselen.

Deze tip is vooral belangrijk indien je stevig in de tuin hebt gewerkt en last hebt van allergieën zoals pollenallergie!

#12 Tweedehandsrook (passief roken)

De chemicaliën en schadelijke stoffen in sigaretten zijn vooral irriterend voor allergielijders. Zelfs fijne rookpartikels in kledij of in de lucht van de woning van jouw vrienden kunnen jouw allergische symptomen verergeren.

Passief roken is heel schadelijk voor de gezondheid – Lees hier meer details.

Maar er is goed nieuws! Het is mogelijk en redelijk gemakkelijk om tabaksrook uit jouw binnenlucht te verwijderen! Dit kan met behulp van een kwalitatief luchtreinigingstoestel tegen sigarettenrook. Lees er op de volgende pagina alles over.

Aarzel niet om ons te contacteren indien je meer informatie wilt over luchtreiniging in huis!