allergie soorten mechanisme oorzaken luchtreinigeradvies

Hier kom je alles te weten over een allergie! Wat is het precies, wat zijn de oorzaken ervan en welke verschillende types allergie bestaan er zoal? Je leest het allemaal hieronder!

Wat is een allergie?

Een allergie is elke abnormale reactie van het menselijke organisme op prikkelende stoffen van plantaardige, dierlijke of minerale aard, allergenen genoemd.

Een allergie wijst dus op een biologische toestand die gekenmerkt wordt door een specifieke antigeen-antilichaamreactie.

Ons organisme houdt zich steeds in staat van verdediging tegenover gevaar van buitenaf. Ons organisme reageert dus op elke prikkel van buitenaf.

Voorbeelden van zulke prikkels van buitenaf zijn chemische, fysische en microbiële prikkels (maar er zijn er nog).

De normale wijze waarop de prikkel wordt aangevoeld en beantwoord, noemt men normergie. Met andere woorden, normergie betekent de ‘normale’, niet-allergische reactie van het individu op het eerste contact met een allergeen.

Het eerste contact van een allergeen met het organisme heeft de vorming van specifieke antistoffen tegen die stof tot gevolg. Het organisme is nu overgevoelig geworden voor het allergeen.

Bij een tweede contact ontstaat er dadelijk een reactie tussen het allergeen en de antistof; deze reactie gaat gepaard met bepaalde verschijnselen (roodheid, krampen, enz.), door het vrijkomen van histamine in de weefsels.

Immuniteit, positieve en negatieve anergie

In ruime zin omvat het gebied van de allergie ook dat van de immuniteit. Dit komt doordat immuniteit in wezen slechts een andere manier van reageren is op een infectie. Meer specifiek zijn er twee situaties te onderscheiden:

 1. Het niet-geïmmuniseerde organisme wordt aangetast, en
 2. Het immune organisme biedt weerstand en wordt niet aangetast

In de immuniteit noemt men positieve anergie het verdwijnen van de normale reactie op de microbiële prikkel.

Negatieve anergie is de biologische toestand van een organisme dat door gebrek aan reactievermogen niet in staat is om te reageren op de prikkel.

Hypoergie en hyperergie

Tussen positieve en negatieve anergie bestaan twee andere allergische toestanden:

 • Hypoergie: Toestand gekenmerkt door een organisch reactievermogen dat zwakker is dan normaal.
 • Hyperergie: Toestand gekenmerkt door een sterker reactievermogen dan normaal.

Strikt genomen bedoelt men met allergie uitsluitend hyperergie gebaseerd op een biologische toestand van overgevoeligheid.

Allergie versus anafylaxie

De anafylactische shock is bijvoorbeeld een dodelijke shock die in het laboratorium bij een cavia opgewekt wordt door injectie van soortvreemde eiwitten. Deze injectie vindt plaats nadat het dier enkele dagen van tevoren gevoelig is gemaakt door injectie van die eiwitten, berust op het verschijnsel van de allergie (anafylaxie).

In ruime zin spreekt men van anafylactische verschijnselen bij sommige ziektetoestanden zoals:

 • De shock na de tweede injectie van antitetanus- of antidifterieserum, en
 • De lokale of algemene reacties op insectenbeten (van wespen, bijen, spinnen, enzovoort).

Volgens sommigen zijn de grenzen tussen allergie en anafylaxie moeilijk te bepalen en staan we voor één en hetzelfde basisverschijnsel bij:

 • De dodelijk anafylactische shock van de cavia,
 • De shock bij seruminjecties,
 • Bronchiaal astma,
 • Allergische huidziekten, en
 • De gevoeligheid voor bepaalde geneesmiddelen.

Vormen van allergie

Afhankelijk van de aard van het allergeen onderscheidt men verschillende types van allergie.

Geneesmiddelenallergie

Een allergie voor geneesmiddelen kan aangeboren of verworven zijn.

Acetylsalicylzuur, antipyrine, kinine en soortgelijke zijn de meest voorkomende oorzaken.

Kenmerkende verschijnselen en allergische reacties van een geneesmiddelenallergie zijn:

 • Huiduitslag
 • Ademhalingsstoornissen
 • Nerveuze agitatie
 • Misselijkheid en zich onwel voelen
 • Jeuk
 • Verlaging van de bloeddruk
 • Braakneigingen

Allergie door stuifmeel en andere plantaardige stoffen

Dit is een overgevoeligheid voor pollen en voorbeelden hiervan zijn hooikoorts, rhinitis vasomotorica en bronchiaal astma.

We maakten ook een uitgebreid overzicht van allerlei soorten stuifmeel dat een allergische reactie kan opwekken.

Naast deze vormen van pollinosen (veroorzaakt door stuifmeelantigeen) kunnen nog vele andere plantaardige stoffen een allergische reactie verwekken! Enkele illustraties hiervan zijn:

 • Zaden
 • Bladeren
 • Noten
 • Wortels
 • Bloem van graangewassen (maïs, koren, haver)
 • Stro

Bekijk ook een uitgebreid overzicht van plantaardige voedselallergenen voor meer informatie.

Een luchtreiniger in huis kan een oplossing bieden om de binnenlucht pollenvrij te maken en houden. Kom ook te weten hoe een luchtreiniger kan helpen tegen een allergie.

Contacteer ons ook gerust voor een vrijblijvend, gratis advies op maat.

Allergie door dierlijke epidermische stoffen

Sinds Salter in 1865 zijn persoonlijke ervaringen optekende, is met zekerheid bekend geworden dat ongeveer 10 procent van de gevallen van bronchiaal astma en van andere allergische verschijnselen door dierlijke huidsubstanties worden verwekt.

Voorbeelden van deze substanties van dierlijke opperhuiden zijn:

 • Haren van paarden, katten, konijnen, honden, runderen, schapen en cavia’s
 • Veren van kippen, duiven, enzovoort.
 • Huidschilfers

Opnieuw maakten we een uitgebreid overzicht van bestanddelen van de opperhuid die allergische reacties kunnen opwekken bij de mens.

Een groot deel van deze allergenen zijn microscopisch klein en zijn zwevend van aard. Met andere woorden, ze zweven in je binnenlucht en je ademt ze in. Lees de pagina over een allergie voor huidschilfers van huisdieren en de impact ervan.

Neem gerust contact met ons op om de mogelijke oplossingen voor uw specifieke situatie te bekijken.

Voedselallergie

Bekijk het uitgebreid overzicht van allergenen in dierlijk voedsel en allergenen in plantaardig voedsel voor meer details.

Allergie door microbiële stoffen of infectieuze allergie

Bij sommige infectieuze processen is het allergeen de bacterie zelf of een toxine dat door de bacterie afgescheiden wordt.

Zo is een speciale test voor het aantonen van tuberculose gebaseerd op een allergische reactie. Op de bovenarm maakt men enkele oppervlakkige inkervingen zonder dat er een bloeding optreedt. Hierop wordt vervolgens een kleine hoeveelheid tuberculine aangebracht.

Tuberculine is de chemische substantie die uit de tuberkelbacil wordt bereid. Als het organisme reeds eerder met de tuberkelbacil in contact geweest is, wordt de reactie positief…

Vierentwintig uur na het inbrengen van het tuberculine verschijnt een verheven verharding omgeven door een rode ring, die na enige tijd verdwijnt.

Als het organisme echter nooit in contact is geweest met de tuberkelbacil ontstaat er geen papel.

Bekijk ook de lijst van bacteriën die allergische reacties kunnen veroorzaken.

Een kwalitatieve luchtreiniger is in staat om bacteriën uit de binnenlucht te filteren en je gezondheid te beschermen.

Wist je dat er ook luchtreinigers bestaan die zelfs in medische omgevingen zoals ziekenhuizen worden ingezet, bijvoorbeeld in operatiezalen? De Defender van FilterQueen is zo’n toestel.

[cta id=”15406″]

Allergie door schimmels en schimmelsporen

Bekijk het overzicht van de soorten schimmels die allergenen verspreiden.

Met een goede luchtzuiveraar bent u in staat om rondvliegende schimmelsporen geen kans te geven. Alles hangt af van je specifieke situatie om de beste luchtreiniger te identificeren. Neem contact op met ons, geheel vrijblijvend.

Allergie door uitwerpselen

Het menselijk organisme kan ook allergisch reageren op (microscopisch kleine) uitwerpselen van andere levende wezens en micro-organismen.

Bekijk het overzicht van allergenen in uitwerpselen.

Veel van deze allergenen zijn microscopisch klein. Indien je huisdieren hebt zweven ze dus rond in je binnenlucht en adem je ze in. Huisstofmijten zorgen voor een vaak voorkomend uitwerpselenprobleem en de hiermee gepaard gaande huisstofmijtallergie.

Overweeg je om je huisdieren toch te behouden terwijl je toch allergisch bent voor dit type allergenen? Download dan zeker ons gratis e-book dat tips meegeeft om de beste luchtreiniger te kopen.

Allergie door contact met bepaalde stoffen

Bepaalde substanties en stoffen wekken een allergische reactie op van het menselijk organisme na contact.

Bekijk de lijst van deze contactallergenen.

Allergie door andere stoffen

Huisstof, stof (in poedervorm) van bepaalde houtsoorten (zoals uitheems meubelhout), enz., kunnen als allergeen optreden.

Behandeling van allergische verschijnselen

Bij de behandeling van allergische verschijnselen probeert men het organisme ongevoelig te maken voor het allergeen door het in te enten met een reeks kleine dosissen van die stof.

Een andere behandelingsmethode is het toedienen van antihistaminica. Dit zijn geneesmiddelen die de werking van histamine neutraliseren. Histamine is namelijk verantwoordelijk voor het optreden van de kenmerkende allergische symptomen.

Een belangrijke therapeutische methode qua behandeling van allergie is het gebruik van bijnierschorshormonen (meestal corticosteroïden genoemd). Deze hebben een ontstekingswerende werking.

Bij ernstige allergische toestanden wordt aanzienlijke verbetering verkregen door hoge dosissen corticoïden (ook cortisonen genoemd).

De moderne pathologie heeft de allergische achtergrond van vele ziekten verduidelijkt waarvoor men vroeger geen bepaalde oorzaak kon aanwijzen zoals:

 • Bronchiaal astma,
 • Hooikoorts,
 • Netelroos,
 • Vele vormen van eczeem,
 • Favisme,
 • Serumshock,
 • Voedselanafylaxie, en anderen.