allergie herfst symptomen bestrijden luchtreinigeradviesAllergie herfst, jij hebt er misschien ook last van als je vaak moet niezen en als je jeukerige ogen en oren hebt tijdens de herfstdagen.

De komst van de herfst zorgt voor prachtige landschappen en kleuren in de natuur die je buitenshuis lokken.

Dit mooie seizoen zorgt echter ook voor een resem onaangename allergenen in de lucht die op de loer liggen om jou het leven zuur te maken.

Gelukkig kan je er iets aan doen!

Hier lijsten we een aantal vaak voorkomende allergenen op en geven we ook nog tips mee opdat jij je allergie onder controle kan houden.

Allergie herfst: 4 Vaak voorkomende allergenen

Seizoensallergieën veroorzaken allerlei aandoeningen aan de neus zoals irritatie of ontsteking. Dit heet men rinitis en wordt veroorzaakt door allergenen in de lucht.

Mogelijke symptomen van rinitis zijn een loopneus, verstopte neus, geïrriteerde ogen, oren en keel, en niezen.

Hier zijn de 4 meest voorkomende verdachten als je een van bovenstaande symptomen zou ervaren:

Allergeen #1: Pollen | Allergie herfst

Als je een een pollen allergie of hooikoorts lijdt, dan weet je maar al te goed wat een last deze allergenen kunnen veroorzaken.

Voor een gedetailleerd overzicht van de soorten bomen, planten, struiken en grassen die pollen verspreiden, kan je deze pagina raadplegen. Hier vind je ook een praktische pollenkalender!

Allergeen #2: Huisstofmijten | Allergie herfst

Ze mogen dan wel microscopisch klein zijn, huisstofmijten kunnen je luchtwegen aardig gaan irriteren!

Deze onaangename beestjes zijn er het hele jaar door maar ze komen in groten getale voor als het warmer en vochtiger wordt in huis.

Zorg er daarom voor dat je je beddengoed regelmatig (wekelijks) wast op hoge temperatuur aangezien dit een geliefd plekje is van huisstofmijten. Extra tips om stof en huisstofmijten uit je slaapkamer te weren, vind je hier.

Allergeen #3: Huidschilfers van huisdieren | Allergie herfst

Neen, huisdieren gaan in de herfst niet meer huidschilfers produceren dan tijdens de rest van het jaar. :-) Echter, dit is wel de tijd van het jaar wanneer de temperaturen dalen en wanneer je huisdieren dus waarschijnlijk ook meer tijd doorbrengen bij jou binnenshuis.

Het wordt geschat dat zo’n 30% van de mensen die last hebben van een seizoensallergie, ook allergisch zijn voor huidschilfers van huisdieren. Bovendien is het dubbel zo waarschijnlijk dat huidschilfers van katten je een allergie bezorgen dan huidschilfers van honden.

Allergeen #4: Schimmel | Allergie herfst

De koelere, nattere herfstdagen zorgen voor de vochtige omstandigheden waarin schimmel werkelijk triomfeert.

Schimmels zijn micro-organismen die zich verspreiden aan de hand van zogenaamde schimmelsporen die door de lucht zweven, zowel in de buiten- als in je binnenlucht.

Buitenshuis komen schimmels voor in vochtige plaatsen zoals een composthoop of natte bladeren op de grond. Binnenshuis kan je ze tegenkomen in vochtige ruimtes zoals je badkamer, keuken en kelder.

Schimmelsporen blijven actief totdat de temperatuur drastisch daalt ’s winters. Ook verschillende soorten schimmelsporen kan je raadplegen op onze pollenkalender.

Allergeen #5: Extra boosdoener

Er bestaan ook kruidachtige planten welke veel stuifmeel produceren in het najaar.

Allergie herfst: 9 Tips om je symptomen te bestrijden

Je hoeft niet al snuivend en krabbend de herfst door te geraken. Je kan namelijk gewoonweg je symptomen bestrijden met volgende tips:

Tip #1: Gebruik een luchtreiniger in huis | Allergie herfst

Een luchtreiniger is een hele goeie hulp in je huis om allergenen uit je binnenlucht te verwijderen. Niet alleen zal een luchtreiniger de kwaliteit van je binnenlucht verbeteren, je zal er ook makkelijker van gaan ademen.

Bovendien zal je dan ook op beide oren kunnen slapen als je weet dat je binnenlucht zo zuiver mogelijk is, wat jouw gezondheid en die van je dierbare gezinsleden alleen maar ten goede komt.

Een luchtreiniger op maat van jouw persoonlijke situatie zal een heleboel allergenen uit je binnenlucht verwijderen zoals pollen, schimmel en andere fijne stofdeeltjes.

Lees hier hoe een luchtreiniger kan helpen tegen allergie.

[cta id=’15406′]

Tip #2: Hou de pollen in de gaten | Allergie herfst

Door het weerbericht na te kijken of door even te zoeken op het internet, kan je een indicatie vinden van de hoeveelheid pollen in de lucht in jouw regio. Dit helpt je om je dagen te plannen en je voor te bereiden.

Als je bijvoorbeeld opmerkt dat de voorspelde hoeveelheid pollen hoog zal zijn op zaterdag, kan je je tuinieractiviteiten uitstellen tot zondag.

Tevens kan je vermijden om je buitenshuis te begeven op tijdstippen wanneer de hoeveelheid pollen in de lucht het hoogst is, wat typisch in de voormiddag en vroege namiddag is. Hou ook je (auto)ramen en deuren dicht tijdens deze periodes.

Deze tip wordt ook vermeld op onze pagina die het in detail heeft over het vermijden van allergiesymptomen tijdens het tuinieren.

Tip #3: Trek je kleren uit bij het binnenkomen in huis | Allergie herfst

Als je buiten zou zijn blootgesteld aan allergenen – wat waarschijnlijk is – dan wil je deze natuurlijk liever niet meebrengen naar binnen.

Om te vermijden dat je ze binnenshuis zou gaan verspreiden, is het verstandig om je kleren en schoenen uit te trekken bij het binnenkomen in huis.

Tip #4: Stof regelmatig af | Allergie herfst

Het beperken van de hoeveelheid stof zal je huis niet alleen aangenamer maken, het zal ook de kwaliteit van je binnenlucht ten goede komen en je allergiesymptomen verzachten.

Als je erg last hebt van stof en je kan geen enkele vrijwilliger overtuigen om je huis af te stoffen, dan kan je ook een neus- en mondmasker dragen tijdens het afstoffen. :-)

Tip #5: Gebruik een ontvochtiger | Allergie herfst

Als je allergisch bent voor schimmels dan kan het verstandig zijn om een ontvochtiger te plaatsen in je vochtige ruimtes om de luchtvochtigheid binnen de perken te houden.

Door de luchtvochtigheid laag te houden, geef je schimmels minder kans om te ontwikkelen waardoor je allergische symptomen uiteindelijk ook worden verzacht.

Tip #6: Hou je huisdieren fris en proper | Allergie herfst

Om huidschilfers van huisdieren en andere allergenen van huisdieren te beperken, kan je ervoor zorgen dat je harige vrienden regelmatig gewassen worden. Dit is extra belangrijk als je huisdieren veel tijd doorbrengen buitenshuis.

Tevens kan je vermijden om de kattenbak in de nabijheid van ventilatieroosters te plaatsen, aangezien via deze weg huidschilfers kunnen verspreid worden in je hele huis.

Een bijkomende tip, die wellicht wat moeilijker is in de meeste gevallen, is om je huisdieren niet toe te staan om gebruik te maken van je meubilair.

Tip #7: Medicatie en supplementen | Allergie herfst

Afhankelijk van hoe erg je symptomen zich voordoen, kan je je arts raadplegen omtrent mogelijke medicatie en voedingssupplementen om je allergieën te verzachten.

Je huisarts kan je bijvoorbeeld aanraden om je allergie te handhaven met behulp van neussprays, oogdruppels, antithistaminica of immunotherapie.

Let op, sommige van deze middeltjes kunnen bijwerkingen hebben. Bespreek daarom zeker eerst me je arts wat er allemaal mogelijk is alvorens iets nieuws uit te proberen.

Je kan ook simpelweg een aantal natuurlijke remedies proberen of meer gezonde groenten op je menu te plaatsen die je allergie kunnen helpen verlichten.

Tip #8: Maak roosters schoon en vervang filters | Allergie herfst

Alvorens je verwarmingstoestel opnieuw te gaan gebruiken nu de winter voor de deur staat, zorg je er best voor dat eventuele filters zijn vervangen en dat de roosters zijn schoongemaakt.

Dit zal ervoor zorgen dat je alle allergenen verwijdert die zich hier hebben opgestapeld. Bovendien zal je toestel minder efficiënt gaan werken als je dit niet doet, wat uiteindelijk je binnenluchtkwaliteit zal doen dalen.

Tip #9: Bescherm en was je beddengoed | Allergie herfst

Je beddengoed is een echte magneet voor huisstofmijten, welke een vaak voorkomende oorzaak zijn van allergische reacties.

Daarom kan je deze gedetailleerde tips volgen om je slaapkamer onder handen te nemen en stof en huisstofmijten tot een minimum te beperken.

In een notendop: je kan je beddengoed beschermen met anti allergeen hoezen, je beddengoed wekelijks wassen op hoge temperatuur om huisstofmijten te doden en een anti allergie stofzuiger in de strijd gooien als je ultieme wapen!

Als je deze allergiebeheertips in gedachten houdt dan kan je met een gerust hart de herfst tegemoet gaan en genieten van alle activiteiten die gepaard gaan met dit mooie seizoen – en dat zonder voortdurend te niezen en je neus te snuiten!